fransk lilje

Fransk lilje. Tre former: fra 1600-tallet, 1700-tallet og 1800-tallet.

Fransk lilje
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kommunevåpenet til Sveio kommune har en kløvd sølv lilje mot en rød bakgrunn

Sveios kommunevåpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk
Ullensvangs kommunevåpen har tre franske liljer
Kommunevåpen
Av .

Artikkelstart

Fransk lilje er en heraldisk figur som er mest kjent fra det gamle franske kongevåpenet. En fransk lilje består av en tredelt, opprettstående form, der den midtre delen øverst og nederst har en utbulning (på den øverste delen avrundet eller med vekselvis spisse og stumpe vinkler i ytterkantene) som ender i en spiss, og på hver side av den midtre delen en smalere, utoverbøyd del som ender i en spiss. De tre delene er nedenfor midten sammenbundet av en smal, vannrett form, som ofte er tolket som en ring. De nederste delene av «liljen» kan være mer eller mindre sammenvokste.

Faktaboks

Etymologi
fransk og engelsk fleur-de-lis (eldre form fleur-de-lys), til fransk lis, 'lilje'
Også kjent som
heraldisk lilje

Formen er kjent i ulike variasjoner siden oldtiden, og lignende former er funnet på en skytisk hjelm fra Ak-Burun på østlige Krim (datert til omkring år 300 før vår tidsregning), på mynter fra det romerske Gallia fra de første århundrer av vår tidsregning, og på en statue av Kanishka, som var konge i Kushriket i det nåværende Nord-India og Pakistan omkring midten av 100-tallet av vår tidsregning. Formen antas å ha sitt forbilde i en blomst, men det er omdiskutert nøyaktig hvilken blomst det dreier seg om; sannsynligvis er det enten den gule sverdliljen (Iris pseudacorus) eller den hvite varianten florentinsk sverdlilje (Iris germanica nothovar. florentina); imidlertid er ingen av disse botanisk klassifisert som egentlige liljer.

Den symbolske betydning av motivet er omstridt, men i den vestlige kirkelige tradisjonen knyttes liljen vanligvis til jomfru Maria. Fra 1100-tallet var liljen en del av det franske kongevåpen og senere av det franske flagget inntil den franske revolusjonen i 1789. Nå brukes den som speidernes emblem og som del av Bosnia-Hercegovinas flagg og våpen.

Varianter av den franske lilje som heraldisk figur er blant annet den florentinske lilje, der den midtre delen er flankert av stiliserte støvdragere (byen Firenze har denne varianten i sitt våpen), halv eller framkommende lilje (som i kommunevåpenet for Våler i Østfold) og kløvd lilje, der den midtre delen er splittet i to utoverbøyde deler (som i Sveios kommunevåpen).

Ulike typer franske liljer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Hans Cappelen

En fransk lilje er formet tredelt med én del i form av en buet spiss i midten og to bøyde deler ut til hver side. Disse delene er knyttet sammen nederst ved en vannrett del og under denne tre mindre, buede deler som kan være formet som en mer enhetlig del. Det varierer hvor store disse enkelte deler er i forhold til hverandre.

skrev Jon Gunnar Arntzen

Jeg har omformulert innledningens beskrivelse av formen, og føyd til et avsnitt om tidlige eksempler på bruk av "fransk lilje"-lignende former.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg