Kommunevåpenet til Sveio kommune har en kløvd sølv lilje mot en rød bakgrunn

Sveios kommunevåpen av Ukjent. Begrenset gjenbruk

Fransk lilje er en heraldisk figur som er mest kjent fra Frankrikes kongevåpen. Den består av en opprettstående spiss med et nedbøyd stilisert blomsterblad på hver side, omsluttet av en ring.

Den symbolske betydning av motivet er omstridt, men tradisjonen knytter liljen til jomfru Maria. Fra 1100-tallet var liljen en del av det franske kongevåpen og senere av det franske flagget inntil den franske revolusjonen i 1789. Nå brukes den som speidernes emblem og som del av Bosnia-Hercegovinas flagg og våpen.

Opprinnelsen for den franske liljen er en stilisert sverdlilje, Iris.

Varianter av den franske lilje som heraldisk figur er blant annet den florentinske lilje, der den midtre delen er flankert av stiliserte støvdragere (byen Firenze har denne varianten i sitt våpen), halv eller framkommende lilje (som i kommunevåpenet for Våler i Østfold) og kløvd lilje, der den midtre delen er splittet i to utoverbøyde deler (som i Sveios kommunevåpen).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

24. august 2015 skrev Hans Cappelen

En fransk lilje er formet tredelt med én del i form av en buet spiss i midten og to bøyde deler ut til hver side. Disse delene er knyttet sammen nederst ved en vannrett del og under denne tre mindre, buede deler som kan være formet som en mer enhetlig del. Det varierer hvor store disse enkelte deler er i forhold til hverandre.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.