Sally Rooney
Forfatter Sally Rooney poserer med sin prisbelønte roman Alle andre (Normal People) på Costa Book Awards i London i England i 2018.
Sally Rooney
Av /Reuters/NTB.

Sally Rooney er en irsk forfatter og regnes som en av de definerende stemmene av sin generasjon. Rooney debuterte med romanen Samtaler med venner i 2017. Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med oppfølgeren Alle andre, som ble utgitt i 2018 og som var utgangspunktet for en TV-serie i 2020.

Bakgrunn

Rooney vokste opp i Castlebar i fylket Mayo på vestkysten av Irland. Hun tok en mastergrad i amerikansk litteratur ved Trinity College i Dublin og vant en europeisk pris for debattkunst i sin studietid.

Stil og tematikk

Rooneys tekster handler om mellommenneskelige relasjoner, med særlig vekt på vennskap og kjærlighetsforhold. Hun skildrer gapet mellom den likevekt og lykke som kan oppnås i nære forbindelser, på den ene siden, og globale utfordringer i en tid preget av kapitalisme og klimakrise på den andre siden. I motsetning til tidligere generasjoner med irske forfattere er hun i liten grad opptatt av nasjonalisme eller politisk konflikt. Hovedpersonene hennes er, som henne selv, medlemmer av milleniumsgenerasjonen. Den personlige utviklingen deres står i fokus i romanene: De er ofte usikre på seg selv og sliter i noen tilfeller med underliggende traumer. Samtidig som de søker etter faste holdepunkter i tilværelsen, er de skeptiske overfor konvensjonelle roller og standpunktene til eldre generasjoner. De sliter med å etablere varige relasjoner eller oppnå selvinnsikt.

Rooneys skjønnlitterære prosa har en distinktiv stil. Språket er kortfattet og har få innslag av metaforer. Dialogene er fremtredende, og karakterene hennes gjør også utstrakt bruk av digitale medier og kommuniserer seg imellom ved hjelp av e-post og tekstmeldinger. Der hennes to første romaner gir oss lengre sekvenser der perspektivet følger én enkelt karakter, er hennes tredje roman – Skjønne verden hvor er du (Beautiful World, Where are You) fra 2021 – mer omskiftelig og eksperimentell i formspråket. Mens de to første romanene er realistiske, trekker sistnevnte mer veksler på postmodernistisk metafiksjon.

Debut: Samtaler med venner

Basert på sine erfaringer som debattant publiserte Rooney i 2015 essayet Even if You Beat Me. Teksten tiltrakk oppmerksomhet blant flere forlag og medførte at Rooney tidlig inngikk en kontrakt med Faber and Faber for det som skulle bli hennes første roman, Samtaler med venner fra 2017 (Conversations with Friends, norsk oversettelse i 2018).

Denne romanen utforsker vennskap og kjærlighet mellom et ungt persongalleri i samtidens Dublin. De jobber alle i kultursektoren, og romanen preges av deres ironiske og selvbevisste dialoger. Romanens forteller, Bobbi, forsøker å etablere seg som poet og forfatter og dras mellom sin lesbiske kjæreste og en gift mann. I motsetning til tidligere generasjoner av hovedpersoner i irsk fiksjon må hun først og fremst kjempe med seg selv for å oppnå selvrealisering – hverken kirke eller stat setter nevneverdige hindre i veien. Implisitt antydes det at kunsten kan være til god hjelp i denne prosessen, uten at romanen ender med noen enkel forløsning for Frances og hennes krets.

Gjennombrudd: Alle andre

Alle andre, bokomslag
Alle andre, bokomslag
Strawberry publishing/Bonnier.

I tillegg til sine romaner har Rooney også publisert noveller med relatert tematikk og stil. Den prisvinnende fortellingen Mr Salary ble utgitt i 2016. En annen novelle utgitt samme år, At the Clinic, ble senere utgangspunktet for hennes mest anerkjente roman, Alle andre fra 2018 (Normal People, norsk oversettelse i 2019).

Alle andre skildrer det tette båndet mellom karakterene Marianne Sheridan og Connell Waldron, fra tiden de går på samme skole på vestkysten av Irland, via universitetsstudier i Dublin, og etterpå. Mens forholdet mellom de to til tider preges av lidenskapelig kjærlighet, er det også omskiftelig og sårbar for ytre påvirkning. Mens Marianne sliter med etterdønningene av et traumatisk familieliv, sliter Connell med å føle seg hjemme på universitetet på grunn av underliggende klasseskiller i det irske samfunnet. Rooneys roman bygger tematisk både på romantiske plot fra 1800-tallets romankunst og den irske «Big House»-tradisjonen, men er stilistisk sett av sin egen tid. Mest særpreget er bruken av presens, og (som i hennes andre romaner) fraværet av gåseøyne eller noen annen markering av dialogene.

I 2020 ble Alle andre filmatisert av BBC som en tolv episoder lang TV-serie. Rooney bidro til manuskriptet, og Lenny Abrahamson og Hettie Macdonald regisserte. Serien fikk en god mottakelse internasjonalt, og i Irland ble de mange sexscenene gjenstand for debatt.

Jakten på det skjønne

Forside: Skjønne verden, hvor er du
Forside: Skjønne verden, hvor er du
Bonnier.

Samtidig som Skjønne verden, hvor er du på mange måter ligner på Rooneys to forutgående romaner, demonstrerer den også en vilje til nyorientering. Her følger vi først og fremst de to venninnene Alice og Eileen. Begge er irske, marxister, har vanskelige forhold til sine mannlige kjærester og er opptatt av globale kriser. Romanen antyder at vennskapet deres kan gi en flyktig tilgang til «something deeper, something concealed beneath the surface of life, not unreality but a hidden reality: the presence at all times, in all places of a beautiful world» (250). Kunsten blir eksplisitt fremstilt som en viktig kilde for tilgang til denne utsatte formen for transcendens. Siden Eileen jobber i et litterært magasin og Alice er en suksessrik forfatter, kaster romanen også et kritisk blikk på den litterære offentlighetens mer tvilsomme sider. Sistnevnte karakter kan leses som et forsøk fra Rooney på å kritisk tenke gjennom sin egen identitetspolitiske posisjon som en privilegert og suksessrik forfatter.

Forfatteren som offentlig figur

Helt fra Even if You Beat Me har Rooney ironisert over kjendisjag og trender i den litterære offentligheten. Samtidig har hun bevisst brukt sin egen status som forfatter som et maktmiddel. I 2018 skrev hun et essay der hun aktivt støttet kampen for å endre abortloven i Irland, og da Skjønne verden, hvor er du ble utgitt, nektet hun å ha den oversatt i Israel, som en støtteerklæring til palestinernes sak. Rooney har også flere ganger omtalt seg selv som en marxist, uten at hun er partipolitisk aktiv. Hun er redaktør for det litterære tidsskriftet Stinging Fly.

Utgivelser

  • Samtaler med venner (Conversations with Friends, 2017, norsk oversettelse fra 2018, oversatt av Tiril Broch Aakre)
  • Alle andre (Normal People, 2018, norsk oversettelse fra 2019, oversatt av Tiril Broch Aakre)
  • Skjønne verden, hvor er du (Beautiful World, Where Are You, 2021, oversatt av Hilde Stubhaug)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg