SMS er en mobiltelefontjeneste som lar brukere utveksle enkle tekstmeldinger. SMS er basert på formatet brukt i tidligere personsøkerprotokoller.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Short Message Service

SMS-meldinger sendes til en mobiltelefon, enten fra en annen mobiltelefon eller fra en PC med internett-tilgang og applikasjon for SMS. Tjenesten er grunnlaget for flere typer tilleggstjenester, der man kan få meldinger om børskurser, forsinkede fly, nummersøk og liknende. SMS brukes også i stor grad til markedsføring.

Tjenesten, og kommunikasjonsprotokollen, ble definert som en del av GSM-standarden og ble lansert på starten av 1990-tallet. GSM-standarden beskriver flere ulike tegnformater (7-, 8-, eller 16-bits). For Norges og Europa brukes vanligvis 7-bitsformatet som gir inntil 160 alfanumeriske karakterer med bokstaver og tall per melding.

I tidlige mobiltelefoner – før smarttelefonenes tid – måtte bokstaver skrives ved hjelp av et antall trykk på nummertastene

Moderne mobiltelefoner tillater lengre meldinger ved å dele disse opp i to eller flere meldinger og sende hver del for seg. Mottakeren setter sammen disse delene slik at de ser ut som én melding for brukeren. Hver delmelding belastes brukeren på vanlig måte. I slike tilfeller sendes det med et protokollhode med informasjon som gjør mottakeren i stand til å sette sammen meldingene igjen, og da reduseres maksimal meldingsstørrelse til 153 tegn per delmelding.

SMS er videreutviklet til Multimedia Messaging Service (MMS).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg