SMS

Artikkelstart

SMS er en mobiltelefontjeneste som lar brukere utveksle tekstmeldinger. SMS-meldinger sendes til en mobiltelefon, enten fra en annen mobiltelefon eller fra en PC med internett-tilgang. Tjenesten er grunnlaget for flere typer tilleggstjenester, der man kan få meldinger om børskurs, forsinkede fly og liknende. SMS brukes nå også til markedsføring.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Short Message Service

Tjenesten, og kommunikasjonsprotokollen, ble definert som en del av GSM-standarden og ble lansert på starten av 1990-tallet. GSM-standarden beskriver flere ulike tegnformater (7-, 8-, eller 16-bits). For Norges og Europa brukes vanligvis 7-bitsformatet som gir inntil 160 alfanumeriske karakterer med bokstaver og tall.

Moderne mobiltelefoner tillater lengre meldinger ved å dele disse opp i to eller flere meldinger og sende hver del for seg. Mottakeren setter sammen disse delene slik at de ser ut som én melding for brukeren. Hver delmelding belastes brukeren på vanlig måte. I slike tilfeller sendes det med et protokollhode med informasjon som gjør mottakeren i stand til å sette sammen meldingene igjen, og da reduseres maksimal meldingsstørrelse til 153 tegn per delmelding.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg