Sahara Forest Project

Artikkelstart

Sahara Forest Project, miljøstiftelse- og prosjekt etablert 2008 for å fremme innovative løsninger knyttet til den doble problematikken klimaendringer og matvaresikkerhet, med pilotprosjekt i Qatar, som kom i drift høsten 2012.

Sahara Forest Project (SFP) ble etablert av tre briter, Michael Pawlyn, Charlie Paton og Bill Watts, som fikk med seg den norske miljøstiftelsen Bellona, og med Frederic Hauge som daglig leder.

Prosjektidé

Grunntanken er å bringe sjøvann inn i varme ørkenstrøk for ved hjelp av solenergi å produsere ferskvann som kan brukes til produksjon av biomasse i veksthus – enten matvarer eller alger, som er hurtigvoksende og kan gi stor avkastning på lite areal. Alger kan eksempelvis brukes til framstilling av drivstoff. Løsningen er basert på saltvannsdrivhus med solenergianlegg hvor speil fokuserer lyset til en varmesamler som koker vann for å drive en dampturbin som genererer strøm, og hvor avkjøling skjer ved bruk av saltvann. Anleggene kan produsere gjennom hele året.

Ved storskala produksjon ser initiativtakerne også et potensial i å skape et stort antall arbeidsplasser, og også derigjennom bidra til å bekjempe fattigdom. Prosjektet tar samtidig tak utfordringene ved klimagassutslipp som bidrar til global oppvarming, ved å binde CO 2 i vegetasjon ved anleggene.

SFP ble først presentert under FNs klimatoppmøte (COP–15) i København i 2009; deretter ble pilotprosjektet i Qatar presentert i forbindelse med toppmøtet (COP–18) i Doha i 2012. Dette ble realisert med økonomisk og teknologisk støtte fra Yara International ASA og Qatar Fertiliser Company (Qafco).

Ved siden av pilotanlegget i Qatar, har SFP utarbeidet en mulighetsstudie i Jordan, etter at den jordanske kongen i 2010 besøkte Norge blant annet for å drøfte produksjon av fornybar energi. En avtale om et demonstrasjonssenter i Aqaba ble inngått i 2011, og studien ser også på mulighetene ved Dødehavet.

Eksterne lenker

Sahara Forest Projects nettside

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg