Faktaboks

Rubén Darío
Félix Rubén García Sarmiento
Uttale
darˈío
Født
1867
Død
1916
Rubén Darío
Rubén Darío
Rubén Darío
Av /𝒲.

Rubén Darío var en nicaraguansk dikter. Darío var modernista-bevegelsens skaper og leder, og han har hatt en grunnleggende innflytelse både på spansk og spansk-amerikansk litteratur. Darío begynte sin litterære karriere som journalist og forfatter av prosa, men snart vendte han seg mot poesi.

Bakgrunn

Fra han var 19 år reiste han mye i Latin-Amerika og Europa og returnerte til hjemlandet bare for korte opphold. Han livnærte seg som journalist for flere latinamerikanske aviser og fikk forskjellige diplomatiske oppdrag fra den nicaraguanske staten. Store deler av hans voksne liv ble tilbrakt mellom Chile, Argentina, Spania, Frankrike og USA, med noen stopp i Nicaragua.

Forfatterskap

Darío vakte oppmerksomhet med ungdomsverket Azul (1888), en samling dikt og prosastykker som røper påvirkning fra de franske romantikerne og parnassianerne. Etter at han i Paris ble kjent med symbolistene, særlig Verlaine, utgav Darío sin diktsamling Prosas profanas (1896), hvor han forkynte sine nye litterære idealer og eksperimenterte med helt nye diktformer.

Høydepunktet i diktningen er Cantos de vida y esperanza (1905), hvor dikterens egenart og indre spenning mellom det hedenske og det kristne kommer til uttrykk i en fullendt form. Blant hans senere verker kan også nevnes Canto errante (1907) og Canto a la Argentina y otros poemas (1910).

Påvirkning på latinamerikansk litteratur

Ruben Darios posisjon i latinamerikansk kultur er betydelig, og han blir markert i hele kontinentet. Her er et monument av ham i Buenos Aires.
Ruben Darios posisjon i latinamerikansk kultur er betydelig, og han blir markert i hele kontinentet. Her er et monument av ham i Buenos Aires.

Daríos diktning betydde en radikal fornyelse for hele den spanskspråklige litteraturen, et nytt og friskt poetisk språk, en overdådighet av bilder, en ny og raffinert musikalitet, nye rytmer og versformer. Han inkorporerte elementer fra fransk symbolisme og parnassianisme og utvidet det poetiske språket utenfor konvensjonelle grenser. Hans bruk av musikalitet, metaforer og forseggjort ordvalg revolusjonerte måten poeter uttrykte seg på på spansk.

Darío og hans dikting har fortsatt stor betydning for Nicaragua og nicaraguas identitet, og hans litterære påvirkningskraft er fortsatt tydelig i Latin-Amerika. Han var en av de første som fremmet en slags følelse av pan-latinamerikansk kulturell identitet gjennom sine skriftlige verk. Han feiret mangfoldet og den kulturelle arven i Latin-Amerika og lot seg inspirere av urfolkenes røtter, kolonihistorien og samtidsrealitetene.

Hans poesi berørte universelle temaer samtidig som den fremhevet det særegne og rike i latinamerikansk kultur, og inspirerte til en følelse av enhet blant forfattere og intellektuelle i hele regionen. Mange viktige latinamerikanske litterære skikkelser som Jorge Luis Borges, Gabriela Mistral, Gabriel García Márquez, Pablo Neruda, Marío Vargas Llosa og Elena Poniatowska har anerkjent hans innflytelse på sitt eget arbeid og betraktet ham som en litterær forgjenger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg