Rubén Darío

Faktaboks

Rubén Darío
Félix Rubén García Sarmiento
Uttale
darˈío
Født
1867
Død
1916

Artikkelstart

Rubén Darío var en nicaraguansk dikter. Darío var modernista-bevegelsens skaper og leder, og han øvde en grunnleggende innflytelse både på spansk og spansk-amerikansk litteratur. Som journalist eller diplomat tilbrakte han en stor del av sitt liv i Sør-Amerika og Spania, men han besøkte også Frankrike og andre land.

Darío vakte oppmerksomhet med ungdomsverket Azul (1888), en samling dikt og prosastykker som røper påvirkning fra de franske romantikerne og parnassianerne. Etter at han i Paris ble kjent med symbolistene, særlig Verlaine, utgav Darío sin diktsamling Prosas profanas (1896), hvor han forkynte sine nye litterære idealer og eksperimenterte med helt nye diktformer. Høydepunktet i diktningen er Cantos de vida y esperanza (1905), hvor dikterens egenart og indre spenning mellom det hedenske og det kristne kommer til uttrykk i en fullendt form. Blant hans senere verker kan også nevnes Canto errante (1907) og Canto a la Argentina y otros poemas (1910).

Daríos diktning betydde en radikal fornyelse for hele den spanskspråklige litteraturen, et nytt og friskt poetisk språk, en overdådighet av bilder, en ny og raffinert musikalitet, nye rytmer og versformer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg