Rosenborg slott

Rosenborg slott i København, sett fra Kongens Have. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Rosenborg slott

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Rosenborg slott, kongelig slott i Danmark, København, ved Øster Voldgade. Kong Christian 4 kjøpte fra 1606 opp noen grunneiendommer utenfor den gamle byvollen her, hvor han anla et hageanlegg – Kongens Have – og lot oppføre et toetasjes lysthus nordvest for hagen. Slottet, som fra 1624 bærer navnet Rosenborg, fikk sin nåværende utforming 1613–16, muligens med kongen selv som arkitekt. Christian 4 oppholdt seg mye på slottet, og døde her 1648. Slottet var en populær bolig for kongene og var siste gang bebodd 1794 og 1801. Det ble etter hvert benyttet som oppbevaringssted for kunstgjenstander som tilhørte kongehuset. Denne samlingen har utviklet seg til De Danske Kongers Kronologiske Samling, og slottet fremstår i dag som et museum med rom innredet med gjenstander fra hver enkelt konges regjeringstid. Samlingen, som også har en avdeling på Amalienborg slott, er et eget fideikommiss som tilhører den til enhver tid regjerende danske monark.

Rosenborg er et tretasjes langhus i nordisk renessansestil med høy kjeller, oppført av rød teglstein med omramninger av sandstein. På nordsiden har slottet et stort firkanttårn, mens det på sørsiden har to mindre firkanttårn og et åttekantet trappetårn. Nordvest for slottet ligger en toetasjes portbygning. Anlegget er omgitt av spissvinklede bastioner og vollgraver.

På Rosenborg er det bevart en rekke interiører fra 1600- og 1700-tallet. Hele øverste etasje er innredet som en overhvelvet riddersal; ellers finnes bl.a. Christian 4s vinterstue, et marmorværelse og et enestående glasskabinett, som rommer en samling glass som kong Frederik 4 kjøpte i Venezia 1709. Den kronologiske samlingen omfatter, foruten kronregaliene (bl.a. Christian 4s og Frederik 3s kongekroner), bl.a. smykker, ordensinsignier, drakter, gullsmedarbeider, tepper, gobeliner, malerier, møbler, porselen, glass og snurrepiperier. I Riddersalen står den danske konges trone, utført i elfenben, hvalrosstann og narhvaltann, foruten en rekke sølvmøbler og tre store løver i sølv (fra Kongsberg), som omgir tronen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg