Rolf Dieter Brinkmann

Faktaboks

Rolf Dieter Brinkmann
Uttale
brˈinkmann
Født
16. april 1940, Vechta (i delstaten Niedersachsen)
Død
23. april 1975, London
Rolf Dieter Brinkmann

Artikkelstart

Rolf Dieter Brinkmann var en tysk forfatter og oversetter. Brinkmann var en en framtredende og ofte provoserende kunstner i Tyskland på 1960- og 1970-tallet, særlig kjent for diktsamlingen Westwärts 1 & 2 (1975).

Biografi

Rolf Dieter Brinkmann vokste opp i Köln. Han gikk en periode i bokhandlerlære, studerte senere pedagogikk, men etablerte seg så som forfatter på heltid. Under skriveopphold i Roma, London og Austin (Texas) ble han godt kjent med amerikansk pop- og beatlyrikk som inspirerte ham som lyriker. Han mistet livet i en trafikkulykke i London få dager før lyrikksamlingen Westwärts 1 & 2 (1975) kom ut.

Forfatterskap

Forfatterskapet knyttes til det som i tysk litteraturhistorieskriving kalles for «Kölner Schule des Neuen Realismus» (Köln-skolen for nyrealisme), en gruppe forfattere rundt Dieter Wellershoff med ønske om å definere en ny realisme i samtidslitteraturen. For Brinkmann innebar dette å etterstrebe en høy grad av autentisitet, noe han oppnådde gjennom dokumentariske (blant annet avistekster og bilder) innslag og collageteknikk.

I 1965 kom Die Umarmung, en samling fortellinger, i 1966 prosasamlingen Raupenbahn. En av Brinkmann mest kjente utgivelser er romanen Keiner weiß mehr (1968) som på bakgrunn av skildringen av ung mann som trekkes mellom aggresjon og ømhet overfor kvinne og barn gjenskaper generasjonens mentalitet og dens forhold til blant annet beatmusikk, populærkultur og seksualitet. Som hans hovedverk regnes Rom, Blicke, en tekst han skrev mens han hadde et skriveopphold i Roma, bryter han radikalt med en lang tradisjon av begeistrede Italia-beskrivelser. Romanen skulle bli en del av et større prosaprosjekt, som han ikke rakk å ferdigstille før han døde. I 1979 kom collageromanen posthumt ut; to ytterligere tekster fulgte: Erkundungen für die Präzisierung des Gefühls für einen Aufstand (1987) og Schnitte (1988).

Brinkmann etablerte seg som lyriker med samlingene Die Piloten og godzilla (begge 1968). Som hans lyriske hovedverk regnes diktsamlingen Westwärts 1 & 2 (1975) hvor han forsøker å nærme seg virkeligheten på en subjektiv måte hvor blant annet sjangergrensene oppløses.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg