Austin (by i Texas, USA)

Artikkelstart

Austin er en by og hovedstaden i delstaten Texas i USA. Byen har 964 254 innbyggere (U.S. Census, 2018) og Austin-Round Rock danner en større byregion (metropolitan area) med rundt 2,1 millioner innbyggere.

Faktaboks

Uttale
ˈå:stin
Etymologi

etter Stephen Fuller Austin (1793–1836)

Austin ligger i den sørlige sentrale del av Texas, ved Coloradoelven som renner gjennom sentrum og er oppdemmet i tre kunstige innsjøer (Lady Bird Lake, Lake Austin og Lake Walter E. Long) som deler byen i to. Byen ligger 130–305 meter over havet. Den østlige bydelen ligger på flatt terreng og den vestlige på åser. Sentrale deler av byen lyses om natten opp av 15 gjenværende «moonlight towers» (månelystårn). Barton Springs Pool er det største av et stort antall naturlige og kunstige svømmebassenger i og utenfor Austin. Sentrum domineres av en rekke skyskrapere. Byen er godt tilrettelagt for sykkeltrafikk. Austin-Bergstrom International Airport ligger 8 kilometer sørøst for byen.

Navnet Austin er etter Stephen Fuller Austin (1793–1836), kjent som «Texas' far».

Befolkning

Befolkningen består av 73,5 prosent hvite (hvorav 34,3 prosent hispanics, 7,8 prosent afrikansk-amerikanere, 7,3 prosent asiater og 0,6 prosent etterkommere av nordamerikanske urfolk (U. S. Census, 2018). Austin har siden 1850 hatt en til dels sterkt økende befolkning. Byen preges av en stor studentbefolkning og et yrende natteliv.

Økonomi og kultur

Austin er et utviklingssenter for sivil og militær teknologi. Byen har mange høyteknologiske bedrifter. Byen har også en en stor samling av farmasøytiske selskaper. Handel med bomull og kveg har lenge vært de viktigste handelsproduktene. Whole Foods Market, som har spesialisert seg på ferske og pakkede kjøttprodukter, har hovedkvarter i Austin.

Byen har fem universiteter, størst er University of Texas med hovedkvarter i byen, og det er en rekke høyskoler.

Blant museer kan nevnes Texas Memorial Museum, Bob Bullock Texas State Historical Museum, George Washington Carver Museum and Cultural Center, Museum of the Weird, O. Henry House Museum, South Austin Museum of Popular Culture, Mexic-Arte Museum og museet Thinkery for barn og tenåringer. En spesiell severdighet er sverminger av verdens største urbane flaggermuskoloni (bulldogflaggermus) om sommeren under Ann W. Richards Congress Avenue-broen. Texas State Capitol-bygningen er også en stor attraksjon.

Byen har et livlig musikkliv med blant annet den store amerikanske festivalen South by Southwest (SXSW) for film, interaktive medier og musikk. Musikkfestivalen, der over 1400 band spiller hvert år, regnes som verdens største. I oktober hvert år arrangeres den tre dager lange Austin City Limits Music Festival, og det holdes også en mengde andre konserter. Byen konkurrerer med Nashville om betegnelsen «The Live Music Capital of the World».

Byen har en sterk teaterkultur med blant annet Fuse Box Festival i april og teatrene Zachary Scott Theatre Center og Hyde Park Centre.

Det arrangeres flere filmfestivaler, blant annet Austin Film Festival. Den ukelange filmfestivalen Fantastic Fest holdes hver september.

Årlige begivenheter er blant annet Carneval Brasileiro i februar, Art City Austin i april, Austin Gay Pride i august og Trail of Lights i desember.

Biblioteker omfatter blant annet det omfattende Austin Central Library/Austin Public Library og Central Library. Universitetsbiblioteket huser verdens største samling av spanskspråklig litteratur. Austin huser Lyndon B. Johnson Library and Museum.

Historie

De eldste spor etter bosetning i området er fra cirka 9200 fvt. (Clovis-kulturen). Urfolkene tonkawa, comanche og lipan-apache dro gjennom området fram til 1830-årene da hvite trengte inn i det. Austin oppsto som elvelandsbyen Waterloo. Etter forslag fra Texas' president Mirabeau Lamar ble byen i 1839 valgt til permanent hovedstad i den nye Republikken Texas. Den fikk det nye navnet Austin og bystatus i 1840, da Austin hadde 856 innbyggere. Samme år ble comanchene drevet vestover av Texas rangers.

Da meksikansk invasjon truet i 1842, flyttet regjeringen til Houston. Austins innbyggerne holdt statsarkivene tilbake med makt. Regjeringen vendte tilbake til Austin i 1845, året da Texas ble inkorporert i USA. Houston & Texas Central Railway, som åpnet i 1871, transporterte kveg og bomull, og førte til at Austin ble et stort handelssenter. University of Texas åpnet i 1883. Den nåværende Capitol-bygningen av granitt er fra 1888, sju år etter at den tidligere trebygningen hadde brent ned i 1881. På slutten av 1800-tallet ble den første dammen i Coloradoelven bygd for å forsyne elektrisitet til de nye månelystårnene. Dammen ble skylt bort av en flom i 1900.

På 1920- og 1930-årene ble det anlagt mange parker. Samtidig ble angloamerikanere, afrikansk-amerikanere og meksikanere adskilt blant annet med hensyn til boområder og skolegang, og bygging av veier, skoler og hospitaler instusjonaliserte segregeringen. I 1940 ble den ødelagte dammen i Coloradoelven erstattet av en betongdam som demte opp Lake MacDonald (nå Lake Austin) og et mye større damreservoar ble bygd oppstrøms og dannet Lake Travis.

På 1970-tallet vokste Austin frem som et nasjonalt musikksentrum, og den langvarige fjernsynsserien Austin City Limits bidro til å sementere byens ledende posisjon i musikkindustrien. Mot slutten av det 20. århundre ble Austin et viktig høyteknologisk senter for produksjon av halvledere og software. 2010–2011 var Austin hardt rammet av tørke og høsten 2018 av regnskyll og flom etter orkanen Sergio.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg