beat-musikk

Artikkelstart

Beat-musikk, britisk beat eller merseybeat er en sjanger innen rock og populærmusikk fra 1960-tallet som ble utviklet av band i Liverpool og i distriktet rundt eleven Mersey. Musikkstilen var påvirket av rock and roll, skiffle og tradisjonell populærmusikk.

Beatmusikk er avledet av det engelske ordet beat. The Beatles påvirket en hel ungdomsgenerasjons smak innen musikk, moter, holdninger og hårfrisyrer. De var trendsettere på 1960-tallet og førte an i rockens utvikling fra beatmusikk til folkrock og psykedelia.

Rocken var havnet i et vakuum rundt 1961. Både Buddy Holly og Eddie Cochran var døde, Little Richard var blitt prest, Chuck Berry og Jerry Lee Lewis var skandalisert, Elvis Presley spilte stort sett i b-filmer, og hitlistene var preget av snill og glatt pop ved «striglete» artister som Cliff Richard, Bobby Vee, Connie Francis og Pat Boone. Samtidig oppsto det en musikkform i Liverpool som etter hvert ble kalt merseybeat. Felles for mange av bandene var at de hørte på amerikanske rhythm & blues- og soulsingler før disse var kjent for folk flest i Storbritannia, samt pop, skiffle (popularisert av Lonnie Donegan i 1956) og rockabilly. Musikken var høyenergisk, ble framført i et høyt tempo og hadde ofte vokalharmonier. Besetningen var nesten uten unntak to gitarer, bass og trommer. Mest populære var The Beatles, og etter at de fikk platekontrakt i 1962, gikk det slag i slag.

Det store gjennombruddet i 1963 med She Loves You fikk titusener av ungdommer til å danne deres egne beatgrupper. I kjølvannet av beatlemania (pressens navn på hysteriet som Beatles skapte) fikk andre engelske band stor suksess, for eksempel The Hollies, The Searchers, Gerry & The Pacemakers, Herman's Hermits og Dave Clark Five. Dette gjaldt fra 1964 også i USA, der The Beatles' gjennombrudd med I Want To Hold Your Hand førte til amerikansk suksess også for de ovennevnte beatbandene. Beatmusikkens storhetstid var utvilsomt 1964-65, da musikkformen dominerte hitlistene verden over. The Beatles' største konkurrenter var The Rolling Stones, som hadde en mørkere image, lengre hår og frekkere tekster. De var mer inspirert av blues, soul og rhythm & blues enn The Beatles, og i kjølvannet av deres store suksess fulgte lignende britiske band som The Animals og The Pretty Things. The Kinks og The Who var både inspirert av beatmusikken og rhythm & blues, og skapte en hardtslående form for poprock som influerte garasjerocken. De største norske beatgruppene var The Pussycats, The Beatniks og The Vanguards, men ingen av disse slo gjennom utenlands.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg