Oman (Jebel Mischt)

Innimellom store vegetasjonsløse områder har Oman enkelte oaser der tilgangen på vann muliggjør noe jordbruk. Fjellet i bakgrunnen er Mischt som ligger i nordøstlige Oman, i fjellkjeden al-Jabal al-Akhdar. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Plante- og dyrelivet i Oman er preget av det svært tørre klimaet i landet.

Planteliv

Oman er nesten vegetasjonsløst på grunn av det tørre klimaet. Bare i oasene og langs kysten kan det vokse blant annet klynger av daddelpalmer.

Dyreliv

De fleste av Omans 56 pattedyrarter er små dyr som spissmus, pinnsvin, flaggermus og rødrev. Rødrev og arabiagaselle er ganske vanlige. Den geitelignende arabiathar er stedegen (endemisk) og finnes i et lite antall i fjellene i nord. Store rovdyr som leopard, stripehyene og ørkengaupe er nesten utryddet på grunn av jakt, og steinbukk og besoargeit (villgeit) har gått tilbake i antall. Den store antilopen arabiaoryx ble så godt som utryddet, men er gjeninnført.

Fuglelivet er meget rikt, og mer enn 470 arter er observert, hvorav 125 hekker årsvisst. Enorme mengder fugler raster i Oman på vårtrekk og høsttrekk eller overvintrer. I sør mot grensen til Jemen er det innslag av etiopisk og orientalsk fauna: fasanbladhøne, flekktriel, gulbukgrønndue og strimmelparadismonark. Karakteristiske rovfugler er åtselgribb og den sjeldne øregribben, kongeørn, tårnfalk og sotfalk (som blant annet hekker på koralløyer). Palmedue, topplerke, brunnakkeravn og purpursolfugl er blant de aller vanligste fuglene. I ørkenstrøk lever sandhøns, langnebblerke, svartkronelerke og ørkenlerke.

Det finnes 86 krypdyrarter, hvorav seks er stedegne øgler, blant annet gekkoer, samt 19 landlevende slanger (blant annet giftige huggormarter) og ni havslanger (til dels meget giftige). Fire forskjellige havskilpadder yngler langs Omans kyst – noen i betydelig antall. Bare tre amfibiearter er påvist. I ørkenen finnes også skorpioner, mens havet er meget rikt på fisk og krepsdyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg