topplerke

Topplerke

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Topplerke er en fugleart i lerkefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
Galerida cristata engelsk: crested lark

Beskrivelse

Topplerka ligner i farger og størrelse på sanglerka (vanlig lerke), 17-19 cm, men har en markert fjærtopp på hodet.

Næring

Topplerka er primært en frøspiser, men kan også ta insekter.

Formering

Topplerka legger sine tre til fem egg i en fordypning på bakken. Rugetiden er bare 11-12 dager, og ungene er i reiret 15-16 dager. Det er ikke uvanlig at den legger to kull i løpet av sesongen.

Utbredelse og bestand

Topplerka hekker i jordbrukslandskap og på industri- og jernebanetomter over det meste av Europa og Nord-Afrika sør til Niger, og fra Portugal i vest til nordøstlige Kina og østlige i øst.

I Norge ble det første kjente eksemplaret observert i Trondheim vinteren 1880-81. Arten tiltok etter dette i antall, men ble aldri noen vanlig fugl. De fleste funn skriver seg fra Oslo, der den først ble sett i 1906 og hvor det er gjort flere reirfunn fram til 70-tallet. Viktige kjente tilholdssteder i Oslo var Etterstad, Økern, Sinsen, Tøyen. Carl Berners plass, kampen-Rodeløkka, Bislet og Tåsen.

Ble funnet i hekkende i Kongsberg i 1944, mens det siste kjente hekkefunnet i Norge var i Åkersvika ved Hamar, Innlandet i 1972. Nå regnes den som utdødd som hekkefugl i Norge.

Etter dette er den observert spredt over hele landet, ofte i industriområder. I følge Artsobservasjoner foreligger det 27 funn etter 1977 (pr. 2020). I Sverige forsvant den ca. 1990, og i Danmark er arten på randen av utryddelse.

Trekk

Topplerka er i hovedsak en standfugl som holder seg i samme område året rundt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg