Topplerke

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Topplerke er en fugleart i lerkefamilien.

Faktaboks

Også kjent som
engelsk: crested lark
Vitenskapelig navn
Galerida cristata
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Topplerka ligner i farger og størrelse på sanglerka (vanlig lerke), 17-19 cm, men har en markert fjærtopp på hodet.

Næring

Topplerka er primært en frøspiser, men kan også ta insekter.

Formering

Topplerka legger sine tre til fem egg i en fordypning på bakken. Rugetiden er bare 11-12 dager, og ungene er i reiret 15-16 dager. Det er ikke uvanlig at den legger to kull i løpet av sesongen.

Utbredelse og bestand

Topplerka hekker i jordbrukslandskap og på industri- og jernebanetomter over det meste av Europa og Nord-Afrika sør til Niger, og fra Portugal i vest til nordøstlige Kina og østlige i øst.

I Norge ble det første kjente eksemplaret observert i Trondheim vinteren 1880-81. Arten tiltok etter dette i antall, men ble aldri noen vanlig fugl. De fleste funn skriver seg fra Oslo, der den først ble sett i 1906 og hvor det er gjort flere reirfunn fram til 70-tallet. Viktige kjente tilholdssteder i Oslo var Etterstad, Økern, Sinsen, Tøyen. Carl Berners plass, kampen-Rodeløkka, Bislet og Tåsen.

Ble funnet i hekkende i Kongsberg i 1944, mens det siste kjente hekkefunnet i Norge var i Åkersvika ved Hamar, Innlandet i 1972. Nå regnes den som utdødd som hekkefugl i Norge.

Etter dette er den observert spredt over hele landet, ofte i industriområder. I følge Artsobservasjoner foreligger det 27 funn etter 1977 (pr. 2020). I Sverige forsvant den ca. 1990, og i Danmark er arten på randen av utryddelse.

Trekk

Topplerka er i hovedsak en standfugl som holder seg i samme område året rundt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Galerida cristata
Tidligere vitenskapelig navn
Galerida cristata cristatus, Galerida cristata cristata
Artsdatabanken-ID
4129
GBIF-ID
2490669

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg