Per Teigen

Faktaboks

Per Teigen
Født
28. juli 1915, Kristiania
Død
10. juli 1998, Oslo

Per Teigen, norsk avistegner, illustratør, grafiker og maler. Han var avistegner for Tidens Tegn og Arbeiderbladet og illustrerte en rekke barne- og ungdomsbøker. Videre utsmykket han flere skoler med store, dekorative malerier. I de senere år ble han kjent for sine surrealistiske collager. Han mottok flere priser og stipender for sine arbeider.

Avistegner og prisbelønt bokillustratør

Per Teigen illustrerte barneboken Skrinet med det rare i: 10 eventyr av Asbjørnsen og Moe. Denne utgaven er fra 1991 og utgitt av Damm.
Omslag til boka Skrinet med det rare i av Asbjørnsen og Moe CappelenDamm. Gjengitt med tillatelse

Han fikk sin utdannelse ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1935–36) og ved Statens Kunstakademi (1937) under Axel Revold. Teigen arbeidet som avistegner i Tidens Tegn (1933-39) og i Arbeiderbladet (1947-62). Under andre verdenskrig tegnet han også for den illegale avisa Jøssingposten, som ble startet av forfatteren Ingeborg Refling Hagen. Teigen illustrerte videre en rekke av hennes barnebøker, i tillegg til bøker av andre forfattere, som Arne Paasche Aasen og Evi Bøgenæs. I 1937 vant han en bokkunstpris i Årets vakreste bøker for bokillustrasjonene til Første natt: Møllekammerset 1 (1936) og Andre natt: Møllekammerset 2 (1937) av Hans Haga, som var et pseudonym for Ingeborg Refling Hagen.

Fra maleri og utsmykningsoppdrag til surrealistisk collagekunst

Per Teigen var en allsidig billedkunstner. I sine malerier fram til 1950-tallet var han inspirert av mellomkrigstidens freskotradisjon i bruken av geometriske stiliseringer, blant annet influert av sin lærer Axel Revold. Han har utsmykket flere skoler i Oslo og omegn med store malerier, blant annet Stein skole på Nes og Kjelsås skole i Oslo. Fra siste halvdel av 1960-årene begynte han å lage originale collager og silketrykk. Disse var basert på utklipp av eldre xylografier og viser gjerne mennesker i viktoriatidens drakter som er oppstilt på en humoristisk, noe ironisk måte. Motivene får dermed et drømmeaktig, surrealistisk preg.

Per Teigen deltok ved en rekke kunstutstillinger, blant annet ved Tegnerforbundet og ble flere ganger antatt ved Høstutstillingen. Han mottok flere priser og stipender, blant annet Finnes legat (1937-38), Oslo bys kulturstipend (1968) og Statens garantiinntekt (1977-82). Noen av hans arbeider er innkjøpt av Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet. Teigen var medlem i Tegnerforbundet og i Landsforeningen Norske Malere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg