Evi Bøgenæs

Faktaboks

Evi Bøgenæs

Elvira Bøgenæs Lødrup

Uttale
bˈøgenæs
Født
23. oktober 1906, Oslo
Død
3. september 1985
Bøgenæs' bøker legger for det meste vekt på at de unge kvinnene skulle utfolde liv og lykke innenfor familien, men i bøkene fra 1940-årene skildrer hun flere siden av krigshverdagen.
Tidsriktig og trendy bokomslag fra Bøgenæs' tidligste periode.
Av /Damm forlag.

Artikkelstart

Evi Bøgenæs var en norsk barne- og ungdomsbokforfatter. Hennes bøker er en sentral av historien om den norske ungpikeboka.

Hun debuterte med Aldri voksen. Fortælling for unge piker (1928). Mellom debuten og den siste ungdomsboka På glattisen (1974), ga hun ut minst en bok i året.

Mellomkrigstidens ungpikebøker bød på en viss variasjon i sine drøftinger av hovedpersonenes livsvalg; noen skildret yrkeskvinner mens andre la vekt på familiesfæren. Bøgenæs' hovedpersoner er praktisk talt alltid orientert mot kjærlighet og forlovelser. Men bøkene har samtidig et solid reisverk av levende skildringer av hverdagsliv, småbysamfunn, mennesketyper og ikke minst, utfordringene unge kvinner av tiden møtte på.

Et større alvor kommer inn i bøkene fra andre verdenskrig, med trilogien Toves hemmelighet (1943), Tove går i dekning (1946) og Tove arbeider videre (1947) som de mest kjente. Bøgenæs var også en av de første som skrev om hvordan det var å være barn av nazister etter krigen, i På den gale siden (1948).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Birkeland, Tone, Gunvor Risa og Karin Beate Vold: Norsk barnelitteraturhistorie, 3. utv. utg., 2018. ISBN 978-82-521-8857-8. Finn boka
  • Christensen, Bente: «Til gleden: Evi Bøgenes' ungpikebøker». I: Norsk litterær årbok 1989, 114-19
  • Meen, Heidi: "Hundre prosent kvinne" : ungpikeidealer i norske ungpikebøker fra 1930-tallet. Masteroppgave. 1999
  • Skre, Arnhild. «Kristin Østli i Evi Bøgenæs' roman 'Alt skjer i Juni'». I: Heltinner jeg har møtt. Schibsted forlag, 2005

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg