MartinLinge
Martin Jensen Linge (1894–1941) var en norsk motstandsmann, og leder for motstandsbevegelsen Kompani Linge. Dette fotografiet er tatt mellom 1930 og 1935.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Jøssing var under andre verdenskrig en populær benevnelse på alle nordmenn som var motstandere av den tyske okkupasjonsmakten og Nasjonal Samlings styre, og håpet på en alliert seier. Uttrykket kommer av stedsnavnet Jøssingfjord.

Uttrykket ble visstnok brukt første gang – og i nedsettende betydning – i en artikkel i det svenske nazistorganet Sverige Fritt 31. januar 1941, og gjengitt i Fritt Folk 18. februar samme år. NS søkte å popularisere uttrykket som et alminnelig nedsettende navn på alle engelskvennlige i landet, for dermed å nøytralisere skjellsordet quisling, som alt da hadde blitt godt etablert. Dette lyktes imidlertid ikke, da ordet jøssing omgående ble annektert som et hedersnavn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg