Panserbataljonen

Artikkelstart

Panserbataljonen (Pbn) er en manøverbataljon i Hæren, som inngår i Brigade Nord. Bataljonen har sitt hovedkvarter i Setermoen leir, Bardu kommune i Troms. Pbn er en mekanisert bataljon med stridsvogner og stormpanservogner som hovedmateriell.

Historikk

Panserbataljonen ble opprettet som pansret manøveravdeling på Setermoen i 1987, og er dermed Hærens eldste panseravdeling. I 2009 overtok den standarten (fanen) til det nedlagte Søndenfjeldske dragonregiment, og bærer dermed dennes historie – fra 1600-tallet og deltakelse i mange kriger og operasjoner – med seg.

Bataljonen fører Kavaleriets egne tradisjoner i Troms videre. Den første kavaleriavdeling i Midt-Troms ble opprettet i 1947: en stridsvogntropp. Brigaden i Nord-Norge (Brig N) var en ren infanteribrigade uten pansrede avdelinger, men i 1961 ble en lett oppklaringsstridsvogneskadron etablert. Den lå kommandomessig under Troms landforsvar (TLF), men inngikk i brigaden.

I 1966 ble det organisert et mekanisert kompani ved den daværende 1. bataljon, som dannet grunnlag for den senere Panserbataljonen/Brig N. Da den ble opprettet i 1987 var det med utgangspunkt i Infanteribataljonr nr. 1 (1. bataljon), som da ble nedlagt, og som ledd i at Brigaden i Nord-Norge ble omorganisert til en panserforsterket brigade. Panserbataljonen besto da av seks eskadroner, med en oppsetting på circa 900 soldater.

Avdelingen bærer merket til gamle 1. bataljon, en mink; og viderefører kallenavnet Minkebataljonen.

Oppdrag

Panserbataljonen er én av Hærens tre manøveravdelinger, med oppgaver som spenner fra nasjonal beredskap til deltakelse i internasjonale operasjoner.

Organisering

Panserbataljonen er organisert med batajonsstab og fem eskadroner (underavdelinger; tilsvarende kompanier):

Kavalerieskadronen (Esk 1) er en oppklaringseskadron med hovedoppgave å lokalisere fienden og gi bataljonen et oppdatert situasjonsbilde. Avdelingen består av en pansret oppklaringstropp og en patruljetropp, og opererer med pansrede kjøretøy og patruljer satt inn med terrengkjøretøy, helikopter eller båt.

Stridsvogneskadron 2 (Esk 2) er bataljonens eneste avdeling oppsatt med stridsvogner. Avdelingen består av to tropper oppsatt med Leopard 2 A4, samt en stab oppsatt på pansret personellkjøretøy M113. Eskadronen har fleste vervede (profesjonelle) soldater.

Stormeskadron 3 og 4 (Esk 3, Esk 4) er bataljonens to mekanisert infanteri-avdelinger, med soldater som settes inn ved hjelp av stormpanservogner, CV 9030. De også utfører imidlertid også oppdrag uavhengig av disse. Stormeskadronene skal i utgangspunktet støtte stridsvogneskadronen, og beskytte stridsvognene.

Kamptstøtteeskadron 6 (Esk 6) er bataljonens største og mest sammensatte avdeling. Den består av fire spesialiserte tropper: kommandoplasstropp, sanitetstropp, stridstrentropp og bombekastertropp.

Bataljonens hovedvåpen er Hærens hovedkampsystem, stridsvognen Leopard 2 A4, samt stormpanservognen CV 9030. I 2019–2020 er Pnbn tilført nye Wisent 2 bergingspanservogner. Dette er Hærens tyngste (63,5 tonn) og best beskyttede kjøretøy.

Avdelingen består av rundt 250 ansatte og 330 vernepliktige mannskaper (dragoner). Faglig sett tilhører bataljonen Kavaleriet.

Operasjoner

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Panserbataljonen har stilt større styrkebidrag til Norges deltakelse i Kosovo Force (KFOR) i Kosovo, og til International Security Assistance Force (ISAF) i Afghanistan. Bataljonen har også bidratt til andre internasjonale operasjoner, herunder til Operation Inherent Resolve i Irak (OIR) i 2019–2020.

Hovedtyngden av styrkebidragene fra Panserbataljonen til internasjonale operasjoner hentes fra de to stormeskadronene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg