Panserbataljonen

Panserbataljonen (Pbn); manøverbataljon i Hæren, som del av Brigade Nord, med hovedkvarter i Setermoen leir, Bardu kommune i Troms. Avdelingen er Hærens eldste panseravdeling, med oppgaver som spenner fra nasjonal beredskap til deltakelse i internasjonale operasjoner. Fram mot 2020 skal bataljonen utvikles til et hurtig reaksjonssystem på lik linje med Telemark bataljon, men et større innslag av vervede. Faglig tilhører bataljonen Kavaleriet.

Panserbataljonen er organisert med batajonsstab og fem eskadroner: én kavalerieskadron, én stridsvogneskadron, to stormeskadroner og én kamptstøtteeskadron.

Bataljonen er utstyrt med Hærens hovedkampsystem, stridsvognen Leopard 2, samt stormpanservognen CV 9030. Den er utstyrt og trengt for en rekke forskjellige oppdrag og oppgaver, inklusive oppklaring ved bruk av fjernstyrte luftfartøy (UAV, drone). Avdelingen består av rundt 250 ansatte og 330 vernepliktige mannskaper.

Panserbataljonen ble opprettet som pansret manøveravdeling på Setermoen i 1987. Den overtok i 2009 standarten (fanen) til det nedlagte Søndenfjeldske dragonregiment, og bærer dennes historie – fra 1600-tallet og deltakelse i mange kriger og operasjoner – med seg. I nyere tid har Panserbataljonen særlig stilt bidrag til Norges deltakelse i Afghanistan, i International Security Assistance Force (ISAF).

Bataljonen fører Kavaleriets egne tradisjoner i regionen videre. Den første kavaleriavdeling i Midt-Troms ble opprettet i 1947; en stridsvogntropp med tysk materiell. Brigaden i Nord-Norge, opprettet i 1953, var en ren infanteribrigade uten pansrede avdelinger, men i 1961 ble en lett oppklaringsstridsvogneskadron etablert. Den lå kommandomessig under Troms landforsvar, men inngikk i brigaden. I 1966 ble det organisert et mekanisert kompani ved 1. bataljon, som dannet grunnlag for den nye Panserbataljonen/Brig N som ble opprettet i 1987, da brigaden ble omorganisert til en panserforsterket brigade. Panserbataljonen hadde da, med seks eskadroner, en oppsetting på ca. 900 soldater.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg