2. bataljon er en manøverbataljon i Hæren. Den er del av Brigade Nord, med hovedkvarter i Maukstadmoen leir i Skjold garnison, Målselv kommune i Troms. Bataljonen ble opprettet i 1953. Avdelingen er en lett infanteriavdeling, og en av brigadens tre kampavdelinger.

Avdelingen er organisert med bataljonsstab, tre geværkompanier og ett støttekompani, samt en kavalerieskadron. Avdelingen har ca. 160 ansatte og 460 vernepliktige mannskaper.

Bataljonenen er i hovedsak utrustet med lettere kjøretøy med stor mobilitet, og skal kunne kjempe til fots og med skarpskyttere og panserbekjempende våpen, støttet av ild fra bombekastere, artilleri, stormpanservogner og stridsvogner i brigaden. Den skal kunne føre både offensiv og defensiv strid, inklusive i fjell og bebygd område. Den skal kunne forflytte seg ved hjelp av egne kjøretøy, samt med helikopter og båt.

2. bataljon ble etablert som del av Brigaden i Nord-Norge i 1953, som en av beredskapsavdelingene i Hæren. Under den kalde krigen, til 1990, var den på stående beredskap i brigaden. Som del av beredskapsoppdraget deployerte 2. bataljon i perioden 1956–94 en vaktstyrke i Skibotn, med et kompani på rotasjon. Bataljonen har også produsert styrker for deltakelse i internasjonale operasjoner, til Kosovo (KFOR) og Afghanistan (ISAF).

Bataljonen ble først etablert med midlertidig base på Trandum, før den tok i bruk Maukstadmoen på Skjold i 1955.

Som del av langtidsplanen for forsvarssektoren i 2016–17 ble det foreslått å gjøre 2. bataljon til en mekanisert avdeling på beredskap.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.