Treskjæring i Mombasa
Swahili er kjent for sine håndverkstradisjoner.

Swahili er et folk i Øst-Afrika av blandet opprinnelse som består av forskjellige grupper som er oppstått i kontakt mellom tilreisende arabiske, indiske og persiske handelsfolk og afrikanske kystfolk.

Faktaboks

Uttale
swahˈili
Etymologi
av arabisk ‘som hører til kysten’
Også kjent som

waswahili

Man antar at dagens swahili-folk har sitt utspring i Shungwaya-området i Somalia. Derfra har de spredt seg sørover, og holder i dag til langs den smale østafrikanske kyststripen fra Somalia/Kenya-grensen til det sentrale Mosambik og på øyene i området (Komorene, Lamu, Pemba, Mafia, Zanzibar og øyene utenfor Somalia). De teller (2006) noe over 6 millioner, og deler kystområdet med flere millioner som tilhører andre bantuspråklige folkegrupper.

Alle grupper som kommer inn under swahilinavnet er sunni-muslimer, og de har en felles kultur (uswahili), selv om det er en rik variasjon i måten den kommer til uttrykk på. Utviklingen av handel og skipsfart i området har vært nært knyttet til swahili-kulturen, og swahili er ellers kjent for sin poetiske og episke tradisjon og for sine håndverkstradisjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg