Ole Imerslun Reistad var en norsk flyoffiser og idrettsmann. Han var sjef for den norske treningsleiren flygere i Canada, Little Norway, fra 1941 til 1945.

Etter Krigsskolen gikk Reistad Hærens flyskole, deretter den franske og så til slutt den britiske. Fra 1929 til 1935 var han instruktør ved Hærens flyskole, før han ble testpilot for Hærens Flyvemaskinfabrikk. Han ble så hovedlærer ved flyskolen.

Daandre verdenskrig kom til Norge i april 1940 var Reistad sjef for Speidervingen ved Kjeller flystasjon. Han ledet så vingens fly og personnell til Nord-Norge hvor han ble sjef for flyene under Otto Ruge, som var kommanderende general over de norske styrkene.

Reistad flyktet etter kapitulasjonen via Sovjetunionen og Japan til Canada, hvor han ble sjef for Little Norway. Reistad fokuserte utover treningen også på publisitet, og var en av dem som stod bak kortfilmen Norway in Revolt. Han ble av dette og andre grunner mistrodd av flere sentrale personer som saboterte for ham. Resultatet ble at han ble forflyttet til en ubetydelig stilling i London.

Reistad ble oberst i 1945 og sjef for Luftkommando Nord, visstnok for å holde ham lengst unna hovedstaden.

Han var også en kjent idrettsmann og idrettsleder, norgesmester i femkamp i 1922, leder av skipatruljen som vant det militære patruljeløp under de olympiske vinterleker i 1928 (demonstrasjonsøvelse). En bauta over ham ble reist på Bardufoss 1958.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.