Bjarne Øen

Faktaboks

Bjarne Øen
Født
6. november 1898, Kristiania (nå Oslo)
Død
20. september 1994, Oslo

Artikkelstart

Bjarne Øen var en norsk offiser. Han var sjef for Hærens flyvåpen og forsvarssjef i 1963.

Bakgrunn

Øen gikk ut fra Krigsskolen i 1920, før han startet på Den militære høyskole. Han fikk sin start i militær flyvning ved Hærens flyveskole i 1924. Øen arbeidet som instruktør ved samme skole i en årrekke, med noen avbrekk for reiser til USA. De siste årene før andre verdenskrig arbeidet hans som sjef for Oslo Lufthavn.

Andre verdenskrig

Øen var sjef på Fornebu da angrepet kom 9. april 1940, og ble kort tid etter utnevnt til generalinspektør for Hærens flyvåpen. Han flyktet med staben til Storbritannia kort tid senere, da motstanden i Sør-Norge ble oppgitt. I august 1940 ble han utnevnt til sjef for Hærens flyvåpen i Canada, og på hans initiativ ble treningssenteret Little Norway opprettet.

Fra 1942 ledet Øen Fjerde Kontor ved Forsvarets Overkommando (FO 4), med ansvar det okkuperte Norge. Dette innebar å ha forbindelser med det Britiske Special Operations Executive, og å koordinere aksjoner med motstanden i Norge.

Virke etter krigen

Etter krigen ledet Øen Luftforsvaret, nå en egen gren. Det var en krevende periode, hvor grenen måtte omstille seg fra skvadroner og avdelinger med krigstand til et helhetlig apparat for å beskytte Norge. Han ble i 1950 leder for militærmisjonen i London, og representerte samtidig Norge i SHAPE, det allierte hovedkvarter i Europa. Han kom i 1954 tilbake, ledet Forsvarets Høgskole i noen år før han tok over Forsvarsstaben og der han i 1963 også fungerte som forsvarssjef.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg