Artikkelstart
Ole Hallesby var en norsk teolog. Hallesby var konservativ både i teologi, etikk og politikk, men støttet fra 1940 Kristelig Folkeparti. Han markerte seg offisielt i den såkalte helvetesstriden fra januar 1953.
Ole Kristian Hallesby
Maleri. Bilde fra Norsk biografisk leksikon
Ole Hallesby
Ole Hallesby var en norsk teolog. Hallesby var konservativ både i teologi, etikk og politikk, men støttet fra 1940 Kristelig Folkeparti. Han markerte seg offisielt i den såkalte helvetesstriden fra januar 1953.
Hallesby ble utdannet candidatus theologiae i 1903, og ble doktor i filosofi i Erlangen i 1909. Han reiste som predikant mellom 1903 og 1907, og var senere professor i systematisk teologi ved Menighetsfakultetet fra 1909 til 1951. Han var formann i Santalmisjonen fra 1912 til 1916 og formann i Det norske lutherske Indremisjonsselskap fra 1923 til 1956. I 1924 stiftet han Norges Kristelige Student- og Gymnasiastlag, nå Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag.
I oktober 1940 dannet han sammen med Eivind Berggrav og Ludvig Hope Kristent Samråd og var formann i Den midlertidige kirkeledelse fra april 1942–mai 1943, da han ble arrestert. Han satt på Grini til andre verdenskrigs slutt.
Hallesby var medlem av Undersøkelseskommisjonen av 1945 og president for International Fellowship of Evangelical Students i 1947.
Hallesby inntok i studietiden et liberal-teologisk standpunkt, men ble fra sine tidlige år som prest en konsekvent og energisk motstander av den liberale teologi. I 1919 innledet han en kraftig pressekampanje mot liberale teologer og prester som samarbeidet med dem. Han spilte en ledende rolle på Calmeyergatemøtet i 1920 som ble holdt for å samle de frivillige kristne organisasjonene i kampen mot den liberale teologi.
Han tilhørte Erlangenskolen (se erfaringsteologi) og betonte vekkelse, omvendelse og pietistisk fromhet. For Hallesby var det erfaringen som skulle gi den troende visshet om kristendommens sannhet, men «kristen tro (er) altid visshet om aabenbaringsordet».
Hallesby hadde stor innflytelse på menighetslivet i Norge, og var en populær forkynner. Han skrev en rekke bøker.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.