Undersøkelseskommisjonen av 1945 var en granskingskommisjon nedsatt av Stortinget etter andre verdenskrigs slutt.

Faktaboks

Også kjent som

Undersøkingskommisjonen av 1945, Granskningskommisjonen av 1945

Oppdrag

Kommisjonen hadde i oppdrag å undersøke Stortingets, regjeringens, høyesteretts, Administrasjonsrådets og sivile og militære myndigheters forhold før og etter det tyske angrepet på Norge 9. april 1940.

Kommisjonen hadde til oppgave å undersøke årsakene til hvorfor den norske beredskapen hadde sviktet i forkant av det tyske angrepet, og hvor vidt og i tilfelle i hvilken grad de uoversiktlige og ofte kaotiske forholdene som oppstod etter at angrepet fant sted skyldtes svikt og/eller svik.

Innstillinger

Under ledelse av formannen, høyesterettsadvokat Gustav Heiberg, avgav kommisjonen i perioden 1946–1947 seks innstillinger med 9 bilag, og behandlet blant annet beredskap, utenriks- og forsvarspolitikk før 9. april, den politiske utviklingen i det okkuperte Norge fram til rikskommissær Josef Terboven oppløste Administrasjonsrådet den 25. september 1940, og regjeringens virksomhet i London.

Kommisjonens kritikk

Kommisjonen rettet en del kritikk mot regjeringen for deres handlemåte i forkant av det tyske angrepet. Særlig ble utenriksministeren (Halvdan Koht) samt stortingsrepresentantene og presidentskapet utsatt for kritikk, men det ble ikke reist noen riksrettssak da innstillingene ble behandlet i Stortinget i 1947. Innstillingene og deres bilag er viktige kilder til begivenhetene i 1940.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (6)

skrev Bjørn Otter Skåret

Hadde kommisjonen et sekretariat? I så fall med hvem? Finnes det noen journal over inn- og utgående post? Ble det ført protokoll over kommisjonens møter i plenum? Er den i tilfelle bevart og tilgjengelig?

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Bjørn Otter Skåret. Takk for spørsmål som har gjort at vi har oppdatert artikkelen med lenker til bokutgivelsene av Undersøkslseskommisjonen av 1945. I Bind 1 står det Helge Sivertsen var sekretær. Johs Andenæs var innstilt som sekretær, men det ble Siversten da Andenæs "ikke fant å kunne overta stillingen" (Se s. 7 i Inntillingsdelen, det vil si rundt s. 370 i Bind 1). Bøkene er lange, men man kan søke på navn og formuleringer i et eget søkefelt. Merk at det også ble gjort spesielle utredninger som major Jens Henrik Nordlies "Kort oversikt over kampene i Norge 1940", som er trykket i bind 1. Når det gjelder journal og korrespondanse må du kontakte Riksarkivet. Vennlig Hilsen Kjell-Olav Hovde (redaktør) på vegne av Tore Pryser (fagansvarlig) .

skrev Bjørn Otter Skåret

Takk for svar! Men dette med møteprotokoll og postjournal fikk jeg ikke svar på. Skulle gjerne ha hatt litt innsikt i kommisjonens indre liv. Hvorfor f.eks. en etter min oppfatning inhabil person som tidligere finans- og justisminister Holmboe fikk oppgaven med å presentere forsvarspolitikken før Nygaardsvold i stedet for Sverre Steen.

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei. Habilitetsvurderinger kan jeg ikke hjelpe deg med. Når det gjelder protokoll, journal og korrespondanse må du kontakte Riksarkivet. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen.

skrev Bjørn Otter Skåret

Det framgår ikke når de seks delinnstillingene ble offentliggjort. Jeg er spesielt interessert i når delinnstilling nr 1 ble publisert og hva den omfattet.

svarte Ida Scott

Hei! Såpass detaljerte spørsmål må du rette til Riksarkivet. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg