Undersøkelseskommisjonen av 1945

Artikkelstart

Undersøkelseskommisjonen av 1945 var en granskingskommisjon nedsatt av Stortinget etter andre verdenskrigs slutt. Kommisjonen hadde i oppdrag å undersøke Stortingets, regjeringens, høyesteretts, Administrasjonsrådets og sivile og militære myndigheters forhold før og etter det tyske angrepet på Norge 9. april 1940.

Under ledelse av formannen, høyesterettsadvokat Gustav Heiberg, avgav kommisjonen i perioden 1946–1947 seks innstillinger, og behandlet blant annet beredskap, utenriks- og forsvarspolitikk før 9. april, den politiske utviklingen i 1940, og regjeringens virksomhet i London.

Kommisjonen rettet en del kritikk mot regjeringen, særlig utenriksministeren (Halvdan Koht), samt stortingsrepresentantene og presidentskapet, men det ble ikke reist noen riksrettssak da innstillingene ble behandlet i Stortinget i 1947. Innstillingene og deres bilag er viktige kilder til begivenhetene i 1940.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (6)

skrev Bjørn Otter Skåret

Hadde kommisjonen et sekretariat? I så fall med hvem? Finnes det noen journal over inn- og utgående post? Ble det ført protokoll over kommisjonens møter i plenum? Er den i tilfelle bevart og tilgjengelig?

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei Bjørn Otter Skåret. Takk for spørsmål som har gjort at vi har oppdatert artikkelen med lenker til bokutgivelsene av Undersøkslseskommisjonen av 1945. I Bind 1 står det Helge Sivertsen var sekretær. Johs Andenæs var innstilt som sekretær, men det ble Siversten da Andenæs "ikke fant å kunne overta stillingen" (Se s. 7 i Inntillingsdelen, det vil si rundt s. 370 i Bind 1). Bøkene er lange, men man kan søke på navn og formuleringer i et eget søkefelt. Merk at det også ble gjort spesielle utredninger som major Jens Henrik Nordlies "Kort oversikt over kampene i Norge 1940", som er trykket i bind 1. Når det gjelder journal og korrespondanse må du kontakte Riksarkivet. Vennlig Hilsen Kjell-Olav Hovde (redaktør) på vegne av Tore Pryser (fagansvarlig) .

skrev Bjørn Otter Skåret

Takk for svar! Men dette med møteprotokoll og postjournal fikk jeg ikke svar på. Skulle gjerne ha hatt litt innsikt i kommisjonens indre liv. Hvorfor f.eks. en etter min oppfatning inhabil person som tidligere finans- og justisminister Holmboe fikk oppgaven med å presentere forsvarspolitikken før Nygaardsvold i stedet for Sverre Steen.

svarte Kjell-Olav Hovde

Hei. Habilitetsvurderinger kan jeg ikke hjelpe deg med. Når det gjelder protokoll, journal og korrespondanse må du kontakte Riksarkivet. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen.

skrev Bjørn Otter Skåret

Det framgår ikke når de seks delinnstillingene ble offentliggjort. Jeg er spesielt interessert i når delinnstilling nr 1 ble publisert og hva den omfattet.

svarte Ida Scott

Hei! Såpass detaljerte spørsmål må du rette til Riksarkivet. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg