Olaf Rye

Faktaboks

Olaf Rye

egentlig Ole Rye

Født
16. november 1791
Død
6. juli 1849
Fødested
Bø, Telemark
Dødssted
Fredericia, Danmark
Under felttoget i 1814 ledet Olaf Rye en avdeling som kjempet i Smålenene (Østfold). I skuffelsen over utfallet av krigen forlot han Norge til fordel for Danmark, og fortsatte sin militære karriere der til han falt i Fredericia 6. juli 1849.
Olaf Rye av /Oslo Museum. CC BY SA 4.0

Olaf Rye var en norsk offiser som etter oppløsningen av Danmark-Norge gikk i dansk tjeneste og ble berømt for sin heroiske innsats i Danmarks krig mot Slesvig-Holsteins løsrivelse. «Å gå til Ryes brigade» har blitt stående som et begrep i dansk språk for heltemodige soldater som dør i strid.

Bakgrunn

Olaf Rye kom fra en familie i Telemark med lange og sterke militære tradisjoner. Karrieren hans var derfor tidlig fastlagt, og Rye viste lederegenskaper og klatret raskt i gradene.

Utvandring

I krigen mot Sverige som fulgte oppløsningen av Danmark-Norge i 1814, ledet Rye en avdeling som kjempet i Smålenene (indre Østfold). I skuffelsen over utfallet av krigen, og opprettelsen av en union mellom Norge og Sverige, nektet Rye å sverge troskap til den svenske kongen. Sammen med de to offiserene og hans livslange venner Hans Helgesen og Frederik Adolph von Schleppegrell forlot Rye Norge på jakt etter nye eventyr.

I dansk tjeneste

I 1815 ble Rye dansk offiser, fra 1842 oberstløytnant, og oberst fra 1848. Under den første slesvig-holsteinske krig ledet Rye som generalmajor sitt korps' tilbaketog opp gjennom Jylland med en overlegen tysk hær i hælene på en fremragende måte. Under et angrep ved Fredericia i grålysningen den 6. juli 1849 ble han truffet av to kuler, og døde.

Minnesmerker

I 1924 ble det reist et minnesmerke over ham ved Ryes Skanse utenfor Ebeltoft, og et monument i Fredericia. Sentralt på Grünerløkka i Oslo ligger Olaf Ryes plass, og i Bergen er Olaf Ryes vei over Nygårdshøyden til Møhlenpris oppkalt etter ham. Både Skien og Notodden har hver sin Olaf Ryes gate.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg