Ebeltoft er en by på østkysten av Jylland, ved Ebeltoft Vig i Danmark. Byen har 7430 innbyggere i 2017 og er administrativt senter for Syddjurs kommune i Region Midtjylland.

Ebeltoft er en idyllisk gammel by, Mols' «hovedstad» og et viktig handels- og turistsenter. Rådhuset er fra 1576, ble ombygd 1789 og var i bruk fram til 1840. Bygningen tilhører i dag Museum Østjylland. Bykjernen preges av mange gamle og velholdte bindingsverkshus som  ble satt opp i perioden 1840-1870. Ebeltoft kirke har kalkmalerier fra 1521, men omtales allerede i 1458. Syngende vektere i gamle vekteruniformer er et populært og mye fotografert innslag i bybildet. I havnen ligger fregatten «Jylland,» bygd i 1862. Ebeltoft fikk status som kjøpstad i 1301 og var en viktig sjøfartsby på 1500- og 1600-tallet, som blant annet levde godt på utskipning av tømmer fra de kongelige skogene på Djursland.

Som mange andre utkantområder i Danmark, har også Ebeltoft mistet mange arbeidsplasser. I dag er turisme viktigste næringvei, og om sommeren dobles folketallet i byen. Byen har også en filmhøyskole.

Ebeltoft har fergeforbindelse med Sjællands Odde (Mols-Linien). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.