Ebeltoft

Artikkelstart

Ebeltoft er en by på østkysten av Jylland, ved Ebeltoft Vig i Danmark. Byen har 7430 innbyggere (2017) og er administrativt senter for Syddjurs kommune i Region Midtjylland.

Ebeltoft er en idyllisk gammel by, Mols' «hovedstad» og et viktig handels- og turistsenter. Rådhuset er fra 1576, ble ombygd 1789 og var i bruk fram til 1840. Bygningen tilhører i dag Museum Østjylland. Bykjernen preges av mange gamle og velholdte bindingsverkshus som ble satt opp i perioden 1840–1870. Ebeltoft kirke har kalkmalerier fra 1521, men omtales allerede i 1458. Syngende vektere i gamle vekteruniformer er et populært og mye fotografert innslag i bybildet. I havnen ligger fregatten «Jylland,» bygd i 1862. Ebeltoft fikk status som kjøpstad i 1301 og var en viktig sjøfartsby på 1500- og 1600-tallet, som blant annet levde godt på utskipning av tømmer fra de kongelige skogene på Djursland.

Som mange andre utkantområder i Danmark, har også Ebeltoft mistet mange arbeidsplasser. I dag er turisme viktigste næringsvei, og om sommeren dobles folketallet i byen. Byen har også en filmhøyskole.

Ebeltoft har fergeforbindelse med Sjællands Odde (Mols-Linien).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg