Frederik Adolph von Schleppegrell

Faktaboks

Frederik Adolph von Schleppegrell
Uttale
schlˈeppegrell
Født
28. juni 1792, Brunlanes (nå Larvik)
Død
26. juli 1850, Flensborg, Søndejylland (nå Flensburg, Tyskland)

Portrett 1882. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Frederik Adolph Schleppegrell
Av /※.

Artikkelstart

Frederik Adolph von Schleppegrell var en norsk offiser som tjenestegjorde i både den norske og danske hæren.

I dansk-norsk tjeneste

15 år gammel gikk Schleppegrell i 1807 ut av Krigsskolen og ble fenrik i det Telemarkske Regiment. I 1808 til 1809 kjempet han med regimentet i krigen mot Sverige og ble forfremmet etter sterk innsats. Ved kampene i 1814 bemerket han seg med stort mot.

I dansk tjeneste

Schleppegrell tok avskjed fra norsk tjeneste samme år, da det for ham var uaktuelt å tjenestegjøre under den svenske kongen. Han dro med tre kamerater nedover i Europa og forsøkte å verve seg i den preussiske hær for å kjempe mot Napoleon men ankom etter at slaget ved Waterloo var over.

Etter krigens ende vervet han seg så i den danske hæren. I 1828 giftet han seg med en dansk baronesse, og tok kommando over jegerkompaniet ved det tredje Jyske regiment. Han steg i gradene og fra 1842 ledet han en bataljon, stasjonert i København.

Under den slesvigske krig ble han forfremmet til generalmajor og fikk kommando over en brigade. Hans opptreden i flere slag ga ham et sterkt rykte som en hærens beste generaler. Dette ledet til at han fikk kommando over en hel divisjon i 1850. Schleppegrell ledet fra fronten og fikk under slaget ved Isted en kule i hodet, og døde påfølgende dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg