Faktaboks

Nuclear Energy Agency

NEA

Uttale
njˈu:kliə ˈenədʒi ˈeidʒənsi

Nuclear Energy Agency er OECDs samarbeidsorgan for fredelig utnyttelse av kjerneenergi.

Organisasjonen ble opprettet i 1958 under navnet European Nuclear Energy Agency (ENEA) med formål å samordne de vesteuropeiske nasjonale programmene for utvikling og bruk av kjerneenergi. I tillegg til europeiske land deltok USA, men kun som assosiert medlem. I 1972 sluttet Japan seg til samarbeidet, og navnet ble da forandret til NEA.

Organisasjonen består i dag av 34 land som omfatter alle europeiske medlemsland i OECD samt Argentina, Australia, Canada, Japan, Sør-Korea, Mexico, Tyrkia og USA. I tillegg deltar Kina og India som strategiske partnere. Norge har vært medlem siden 1958. Hovedkontoret ligger i Boulogne-Billancourt, utenfor Paris.

Formål

Formålet med NEA er å bistå medlemslandene med å videreutvikle det vitenskapelige grunnlaget for en sikker, miljøvennlig og økonomisk bruk av kjerneenergi til sivile formål. Dette gjøres ved å etablere samarbeidsprosjekter for forskningsoppgaver som har felles interesse for medlemslandene, der de enkelte landene påtar seg spesialoppdrag og får økonomisk og faglig støtte til gjennomføringen. Relevante temaer for NEA er kjernekraftsikkerhet, økonomisk utnyttelse av kjerneenergi, kjernebrenselsyklus, håndtering av radioaktivt avfall samt spørsmål knyttet til folkehelse, beskyttelse mot nukleær stråling og nasjonal lovgivning.

Aktiviteter

Av større prosjekter som NEA har bidradd til å realisere, kan nevnes Eurochemic med anlegg i Mol, Belgia, for kjemisk behandling og gjenvinning av reaktorbrensel, Seibersdorfprosjektet i Østerrike for konservering av matvarer ved nukleær bestråling, Dragonprosjektet i Storbritannia og Haldenprosjektet i Norge om konstruksjon, drift og styring av kjernereaktorer (se Haldenreaktoren). NEA arbeider i nær kontakt med Det internasjonale atomenergibyrået, IAEA, i Wien.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg