Gaustad er et boligstrøk i Oslo, i bydel Nordre Aker og Vestre Aker, nordvest for indre by, mellom Vinderen, Ris og Sogn. Navnet kommer fra et gårdsbruk fra vikingtiden. Det lå i en periode under Hovedøya kloster og ble siden delt i flere bruk. Vestre Gaustad gård ble revet under store protester i 1994 i forbindelse med utbyggingen av Rikshospitalet, men en drengestue er bevart.

Området ble kjøpt av staten i 1847 etter en stortingsbeslutning, og Gaustad sykehus, landets første psykiatriske sykehus, ble reist på eiendommen i 1855. Sykehuset hørte i 1985–2002 til Oslo kommune. Sør og vest for sykehuset ligger en rekke forskningsinstitusjoner og Rikshospitalet.

Gaustad er knyttet til bysenteret ved Holmenkollbanen (Gaustad stasjon) og trikkelinje til Rikshospitalet. Etter anlegget av Holmenkollbanen kom det her villabebyggelse i årene etter 1900, og i etterkrigstiden videre boligutbygging med småhus og boligblokker. Under andre verdenskrig hadde tyskerne en brakkeleir nord for Gaustad sykehus.

Navnet kommer av norrønt Gaustaðir, av mannsnavnet Gaute.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Gaustad
Gaustad
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg