Fra Ullevål hageby.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ullevål er et boligstrøk i Oslo som ligger i søndre del av bydel Nordre Aker og har navn etter Ullevål gård.

Helt i sør, så vidt over grensen til bydel St. Hanshaugen, ligger Ullevål universitetssykehus, som er landets største sykehus. Nord for sykehuset ligger Ullevål Hageby, som har tett småhusbebyggelse i engelsk garden city-stil og ble utbygd i 1915–1922. Ved Ring 3 (Store Ringvei) i nord ligger Ullevaal Stadion.

Historikk

Ullevål gård tilhørte i middelalderen Oslo bispestol, og etter reformasjonen var den krongods. Gården kom i privat eie i 1662, og skiftet eier flere ganger i løpet av 1700-tallet. I 1760- og 1770-årene fikk Ullevål et kunstferdig hageanlegg og en lindeallé opp til gården. Bernt Anker ble eier av Ullevål i 1789, men overlot gården til John Collett i 1793. I Colletts tid ble Ullevåls innmark betraktelig utvidet og gården drevet som et storstilt mønsterbruk.

Omkring år 1800 var Ullevål et sentrum for borgerskapets selskapsliv, med baller, hagefester, konserter og teaterforestillinger, men selskapelighetene tok en brå slutt da Collett døde i 1810, og hans bo senere gikk konkurs. Staten overtok Ullevål gård fra boet i 1829, men solgte den i 1833 til grosserer Jørgen Young.

I 1837 ble gården delt i Store og Lille Ullevål. Lille Ullevål ble kjøpt av Oslo kommune i 1884 til sykehusanlegg (se Ullevål universitetssykehus). Store Ullevål ble kjøpt av kommunen i 1909, opprinnelig med tanke på utvidelser av sykehusanlegget, men størstedelen ble disponert for egne-hjems-bebyggelse. Hovedbygningen på Store Ullevål disponeres i dag av Vestre Aker skole, som tidligere het Christiania Opfostringshus.

Navnet

Navnet kommer av norrønt, førsteleddet av Ullar, som er genitiv av gudenavnet Ull. Sisteleddet kommer av váll, 'avbrent mark' eller hváll avledet av hór, 'høy'.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Ullevål
Ullevål
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg