Grefsenåsen er en ås i Lillomarka i Oslo som grenser til bydel Nordre Aker, beliggende 377 meter over havet.

Faktaboks

Også kjent som

Grefsenkollen

Åsen stiger bratt opp øst for småhusbebyggelsen på Grefsen. Grefsenåsen er en klassisk geologisk lokalitet, som viser grensen mellom den vulkanske nordmarkitten og kambrosilurisk skifer og kalk. Kollen grenser til Alnsjøfeltet, der berggrunnen dokumenterer hyppige skiftninger i vulkansk aktivitet for 250 millioner år siden (permtiden).

Berggrunnen består av grefsensyenitt, som ofte går under navnet «grorudgranitt» og som utgjorde et stort bidrag til landets steinindustri mellom 1820-årene og 1870. Se også artikkelen om Oslofeltet.

Grefsenmeteoritten slo ned på Grefsen i mars 2012. Meteoritten veide 4,65 kilo, og er den tredje største som er funnet i Norge.

Området ble kjøpt av Aker og Kristiania kommuner i 1909. Grefsenkollveien fører til toppen, hvor en restaurantbygning ble oppført i 1927. Her er det storartet utsikt over byen og fjorden. En slalåmbakke (Grefsenkleiva) ble anlagt i 1930-årene. Musikkfestivalen Over Oslo er avholdt her siden 2011.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Grefsenåsen
Grefsenåsen
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg