Beslan

Beslan ligger i Nord-Ossetia i Russland, med grense mot Georgia.

Artikkelstart

Beslan er en by i Russland, i republikken Nord-Ossetia (Alania), rundt 20 kilometer nordvest for hovedstaden Vladikavkaz. Byen har om lag 37 000 innbyggere (2018).

Beslan er mest kjent for en gisselaksjon på en skole i 2004, der over 300 mennesker døde.

Gisseldramaet i 2004

I september 2004 tok 30 etniske tsjetsjenere og ingusjetere rundt 1200 personer som gisler på skole nr. 1 i Beslan. De aller fleste gislene var skolebarn. Etter tre dager gikk russiske spesialstyrker inn. Mange gisler og de aller fleste gisseltakerne ble drept i aksjonen: Til sammen døde minst 331 personer, derav 186 barn. Den tjetsjenske opprørslederen Sjamil Basajev tok senere på seg ansvaret for aksjonen.

I desember 2005 la den lokale undersøkelseskommisjonen i Nord-Ossetia frem sin rapport om gisselaksjonen. Den ble umiddelbart hemmelighetsstemplet, men likevel ble den lekket til Novaja Gazeta som publiserte hele rapporten på avisens nettsider. De russiske myndighetenes håndtering av gisselaksjonen ble kritisert på det sterkeste. Ifølge rapporten ble stormingen av skolen utløst av at sikkerhetsstyrkene åpnet ild utenfor, og ikke som myndighetene hele tiden har hevdet, fordi en av terroristenes bomber detonerte.

Samme måned la den russiske påtalemyndigheten frem sin granskningsrapport, hvor det ble trukket den stikk motsatte konklusjonen: Ifølge statsadvokat Nikolai Sjepel ved riksadvokatens kontor i Moskva gjorde ikke russisk politi og det militære noen feil i Beslan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg