Gjennombruddet kom med Aftener på en gård nær Dikanka (Vetsjera na khutore bliz Dikanki, 1831), en samling fortellinger hvor Gogol omformet motiver og karakterer fra ukrainsk dukketeater til helter og handlingsforløp i grotesk-komiske historier lagt i munnen på en naiv birøkter. I Moskva og St. Petersburg falt leserne fullstendig for den ukrainske, for dem litt eksotiske lokalkoloritten og for Gogols underfundige ironi. Denne underfundigheten åpner for et stort tolkningsrom, og lesningene av Gogols fortellinger har gått i mange ulike retninger, fra sosialkritiske via filosofiske og religiøse til freudianske tolkninger.
En ny samling ukrainske noveller, Mirgorod (1835), inneholder blant annet Historien om hvordan Ivan Ivanovitsj trettet med Ivan Nikiforovitsj (Povest o tom, kak possorilsja Ivan Ivanovitsj s Ivanym Nikiforovitsjem), en briljant oppvisning i det absurde, som mer og mer gir seg til kjenne i Gogols kunst. I 1835 kom også Arabesker (Arabeski), en samling fortellinger fra storbylivet i St. Petersburg, slik det fortonet seg fra departementsskrivernes og de ukjente kunstneres synsvinkel. Nevskij Prospekt, Portrettet (Portret) og En gal manns dagbok (Zapiski sumasjedsjego) fra denne samlingen er mesterverker i kunsten å fremstille det fantastiske slik det bryter inn i den objektive virkeligheten, her i den subjektive bevissthetens møte med verden utenfor.
Lengst drev Gogol denne sjangeren i fortellingen Nesen (Nos, 1836), hvor kollegieassessor Kovaljov en morgen våkner uten denne så vesentlige legemsdelen, med helt glatt ansikt, for senere på dagen å møte nesen sin igjen ute i byen, iført statsrådsuniform. Fortellingens groteske humor skjuler en fortrengt seksualitet og fortrengte sosiale ambisjoner og reflekterer på et dypere nivå fortrengnings- og substitusjonsmekanismer typiske for den nye klassen av underbetalte funksjonærer i Nikolai 1.s sentraladministrasjon. Gogol, som selv hadde vært innom dette byråkratiet, hadde sett denne umenneskeliggjøringen og gav den skikkelse og form i sin groteske kunst. Tydeligst er dette i Kappen (Sjinel, 1842, filmatisert i 1959).
I 1836 ble Gogols store komedie Revisoren (Revizor) oppført. Med dette skuespillet hadde han villet bevirke en moralsk fornyelse av det russiske samfunnet ved latterens hjelp. Men tilskuerne bare lo og moret seg, uten forståelse for forfatterens egentlige hensikt.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.