Kappen (Sjinel, 1842) er en av den russiske forfatter Nikolaj Gogols mest kjente fortellinger. Den hører, sammen med blant annet Nesen (Nos) og Portrettet (Portret), til St. Petersburgfortellingene. 

Hovedpersonen er den forhutlede kopisten Akakij Akakijevitsj Basjmakov, som fyller sitt liv med sirlig avskrift av dokumenter. Hans liv tar en ny vending når han innser at han må skaffe seg en ny vinterfrakk – en kappe. Han spinker og sparer til han kan kjøpe frakken, og opplever en dags lykke med den nye plagget, før livet går til grunne: han blir overfalt og frarøvet kappen. Når han oppsøker «en betydningsfull person» for å få hjelp, blir han brutalt avvist. Overhøvlingen fører til hans død. Så tar fortellingen en fantastisk vending, i det vi hører om et kapperøvende gjenferd i St. Petersburgs gater.

Kappen belyser frustrasjonene og fremmedgjøringen blant den nye klassen av underbetalte funksjonærer i administrasjonen til tsar Nikolaj 1. Fortellingen, og «den lille tjenestemann»-figuren, har hatt stor innflytelse på senere russisk litteratur, og Dostojevskij skal ha sagt at «vi har alle viklet oss ut av Gogols kappe».

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

23. februar skrev Steinar Lillehaug

I ‘The Lonely Voice’ tillegger Frank O’Connor dette sitatet til Turgenjev. Et raskt nettsøk viser at det er usikkert hvem det skriver seg fra. (En bagatell, men jeg fikk lyst til å nevne det).

26. februar svarte Ingunn Lunde

Du har helt rett i at det er uklart hvem som først sa det, men sitatet er kjent etter Dostojevskijs utsagn i samtale med en fransk litteraturviter.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.