Faktaboks

Mykola Leontovytsj

Mykola Dmytrovytsj Leontovytsj

Uttale

Myk'ola Leont'ovytsj

Født
13. desember 1877, Monastyrok, Vinnytsia oblast, Det russiske imperiet (i dag Ukraina)
Død
23. januar 1921, Markivka, Vinnytsia oblast, Ukraina
Mykola Leontovytsj
Mykola Leontovytsj
Av .

Mykola Leontovytsj var en ukrainsk komponist og dirigent. Han skrev i hovedsak sakral kormusikk med et romantisk preg. Melodiføringen er ofte inspirert av ukrainsk folkemusikk, og harmonikken har en rik, klangfull karakter. I Vesten er Leontovytsj blitt verdensberømt for korsangen Sjtsjedryk, en tradisjonell ukrainsk nyttårssang som i engelsk gjendiktning heter Carol of the Bells.

Biografi

Leontovytsj studerte teologi i Kamjanets-Podilskyj (1892–1899), var aktiv i seminarets musikkliv og tok parallelt timer i musikkteori. Han arbeidet som lærer fra 1899 ved forskjellige skoler og institusjoner, først en landsbyskole i Tsjukiv (Vinnytsia oblast), siden ved ulike teologiske institusjoner i Tyvriv, Vinnytsia og Tultsjyn. Parallelt dirigerte han kor og orkestre, flere av dem etablert av ham selv på skolene der han underviste. I 1903–1904 studerte han harmonilære og korledelse ved Hoffkapellet i St. Petersburg, og fra 1909 tok han privattimer hos komponisten Boleslav Javorskyj (1877–1942).

Allerede som teologistudent begynte Leontovytsj å skrive kormusikk, ofte arrangementer av folketoner eller tonesettinger av ukrainsk poesi. Han samlet også folkemusikk og utga flere bind med sanger fra Polissia. I Tultsjyn sto han i spissen for den lokale grenen av Prosvita, en organisasjon som oppsto i Galicja i andre halvdel av 1800-tallet og hadde stor betydning for utviklingen av en ukrainsk nasjonal kultur.

I 1918 flyttet Leontovytsj til Kyiv, der han underviste ved Kyivs musikkonservatorium og Lysenko Musikk- og dramainstitutt samme sted. Han deltok i etableringen av Det ukrainske republikanske kapellet i 1919, et av den kortlevde ukrainske folkerepublikkens (1917–1918, 1918–1921) initiativer for å spre kjennskap om ukrainsk kultur i utlandet. Han flyttet tilbake til Tultsjyn i 1919, der han natt til 23. januar 2021 ble myrdet av en tsjeka-agent.

Verker

Leontovytsj skrev omkring 150 verker for kor, både kirkemusikk og verdslige stykker. Mange av hans sanger for kor bygger på folkloristisk materiale, som han selv var aktiv i å samle inn. I tillegg har han tonesatt dikt av ukrainske diktere som Taras Sjevtsjenko og Hrytsko Tsjuprynka. Hans sakrale verk omfatter en Johannes Khrysostomos-liturgi og tallrike hymner. Operaen Påskemorgen hos vannymfen (Na rusaltsjyn velikden), bygget på et eventyr av Borys Hrintsjenko (1863–1910), forble ufullendt. Leontovytsj hadde fullført én av tre akter da han ble myrdet i 1921. Materialet er senere blitt omarbeidet til en operette av Myroslav Skoryk og forfatteren Diodor Bobyr.

Sjtsjedryk (Carol of the Bells)

En av Leontovytsjs mest populære sanger er hans korarrangement av den tradisjonelle ukrainske nyttårssangen Sjtsjedryk. Det ukrainske nasjonalkoret (en nyetablering i 1921 etter oppløsningen av Det ukrainske republikanske kapellet) holdt under en av sine turneer en konsert i Carnegie Hall 5. oktober 1922 som inspirerte komponisten Peter J. Wilhousky til å skrive en engelsk tekst til sangen. Carol of the Bells har siden blitt en av de mest populære julesangene i USA. I 2022 fikk den ukrainske originalen i ny oppblomstring som følge av Russlands angrepskrig på Ukraina, og i desember 2022 ble hundreårsjubileet for konserten i Carnegie Hall markert med en konsert samme sted, der gjestende ukrainske kor fremførte Sjtsjedryk og annen ukrainsk kormusikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg