Faktaboks

Mirna Funk
Født
1981, Øst-Berlin
Mirna Funk (2020)
Mirna Funk (2020)

Mirna Funk er en tysk journalist og forfatter. Funk forstår seg eksplisitt som en jødisk forfatter og tematiserer ulike sider ved forholdet mellom tyskere og jøder, blant annet i romanen Zwischen du und ich (2021).

Biografi

Funk er født og oppvokst i Øst-Berlin (Øst-Tyskland). Faren, som var barnebarn til forfatteren Stephan Hermlin, var jøde, moren ikke-jøde. Det å vokse opp i en delvis jødisk familie, hvor mange ble drept under holocaust, har preget Funk, både som person, forfatter og journalist. Hun er en profilert jødisk stemme i tysk offentlighet.

I 2003–2006 studerte Funk kommunikasjonsvitenskap, senere filosofi ved Humboldtuniversitetet i Berlin. Hun har vært ansatt i reklamebransjen, arbeidet med kommunikasjon og vært redaktør. Hun er en aktiv journalist som skriver regelmessig for blant annet ukeavisa Die Zeit og for motetidsskriftet Vogue. I tillegg har hun lagd en rekke podkaster om tema som feminisme, likestilling, det å være jøde i Tyskland dag, migrasjon og flerkulturalitet.

Skjønnlitteratur

Winternähe

Handlingen i romandebuten Winternähe (2015) utspiller seg i Berlin og i Tel Aviv. Hovedpersonen, Lola, er – som forfatteren selv – født i Øst-Berlin med en jødisk far og en ikke-jødisk mor. En dag opplever hun at noen bekjente tegner en hitlerbart på et bilde av henne og sprer dette på sosiale medier. Lola oppfatter dette som grov antisemittisme, og hun anmelder saken. Rettssaken ender med at de som tegnet hitlerbarten på portrettet hennes, ikke blir tiltalt. Denne erfaringen fører til at Lola beskjeftiger seg mer og mer med sin jødiske tilhørighet og i en periode bor i Tel Aviv.

Romanen gir innblikk i det internasjonale unge jødiske miljøet både i Berlin og i Tel Aviv. Samtidig diskuteres antisemittisme i Tyskland i dag, en diskusjon som Funk mener det ofte blir lagt lokk på i offentlig tysk debatt. Romanen gjenspeiler videre hvor komplisert det kan være å være både jøde og tysk.

Zwischen du und ich

Funks andre roman, Zwischen du und ich (2021), videreutvikler den tysk-jødiske tematikken. Også her er hovedpersonen, Nike, født i Øst-Berlin og oppvokst i en jødisk familie. Etter at hun for femten år siden ble forsøkt voldtatt og slått av sin daværende tyske samboer, har hun isolert seg emosjonelt og ikke vært i stand til å inngå nye forhold. Hun bestemmer seg for å flytte til Tel Aviv i et år for å lære hebraisk og søke om israelsk statsborgerskap.

Etter kort tid forelsker hun seg i journalisten Noam, og de inngår et forhold. Det viser seg imidlertid at de begge har for mye bagasje, både på det personlige plan, men også gjennom sine respektive familiehistorier: Begge familiene ble nesten utryddet under holocaust. Oppholdet blir likevel til en ny start for Nike, som – på bakgrunn av erfaringene i Israel – bestemmer seg for selv å sette dagsorden og ikke lenger forbli passiv i offerrollen, verken som kvinne eller som jøde.

I denne romanen tematiseres generasjonsovergripende traumer, altså hvordan traumer – i dette tilfellet utløst av holocaust – nedarves fra generasjon til generasjon. Dette utdypes gjennom en differensiert framstilling av offerets skyldfølelse og skam fordi det ikke motsatte seg å bli et offer, og hvor vanskelig det er å bryte ut av denne tankegangen.

Sakprosa

I 2022 skrev Funk sin første sakprosabok: Who Cares? Von der Freiheit, Frau zu sein. Med utgangspunkt i sitt eget liv spissformulerer hun her hva hun mener skal til for at kvinner kan føre frie og likestilte liv. Boka, som skapte stor debatt, ble en bestselger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg