Olje for utvikling

Artikkelstart

Olje for utvikling har vært et satsingsområde (program) i norsk utviklingsbistand siden 2005. Målet er å bistå utviklingsland som har olje- og gassindustri med å forvalte ressursene sine på en måte som fremmer bærekraftig økonomisk vekst og velferd.

Olje for utvikling administreres av Norad og er basert på et samarbeid mellom flere norske departementer og underliggende etater involvert i norsk petroleumsforvaltning. Det legges vekt på kompetanseoverføring basert på norske erfaringer med olje- og gassvirksomhet. Programmet gir støtte til utvikling av juridiske rammeverk og implementering av disse, forvaltning av oljeinntekter, miljøtiltak, sikkerhetsarbeid og mye annet. Det gis også støtte til frivillige organisasjoner, mediearbeid, og opplæring av parlamentarikere for å bidra til åpenhet og demokratisk kontroll over oljevirksomheten. Budsjettet er på rundt 300 millioner kroner og støtten går til 13 land.

I 2020 ba Utenriksdepartementet Norad om å gå gjennom programmets målsetning, profil og innretning i lys av Parisavtalens mål om reduserte klimautslipp. Utredningen fra Norad inneholdt en anbefaling om å etablere et bredere «Energi for utvikling»-program. En beslutning om programmets framtid er ventet i løpet av 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg