Mauricio Funes

Faktaboks

Mauricio Funes

Carlos Mauricio Funes Cartagena

Født
18. oktober 1959, San Salvador
Død
Mauricio Funes var El Salvadors president fra 2009 til 2014, og var dermed den første representanten for den tidligere geriljaen FMLN til å vinne et valg i landet.
Mauricio Funes av /AP. Gjengitt med tillatelse

Mauricio Funes er en salvadoransk journalist og politiker, president i El Salvador fra 2009 til 2014. Funes var den første kandidaten fra den tidligere geriljaen FMLN som lyktes i å vinne et presidentvalg i landet.

Bakgrunn

Mauricio Funes ble født i hovedstaden San Salvador i 1959. Etter ufullendte litteraturstudier ved det jesuittiske UCA-universitetet innledet han i 1986 en lang og suksessfylt karriere som journalist. Gjennom 1990-tallet opparbeidet han et rykte for uavhengighet og å sette et kritisk søkelys på ARENAs regjeringer, blant annet i forbindelse med korrupt omgang med nødhjelp etter jordskjelvet i 2001. I 2005 var han landets best kjente TV-journalist, og arbeidet dessuten for spanskspråklig CNN.

Politisk karriere

I april 2007 ble det kjent at Mauricio Funes var en mulig kandidat for FMLN ved neste presidentvalg. I mai annonserte han i sitt eget program at han nå sluttet som journalist for å vie seg til politikk. I september ble han utropt av FMLN som partiets kandidat. Funes hadde inntil da ikke vært aktiv i partipolitikk, men regnet seg som sentrum-venstre.

Gjennom hele journalistkarrieren hadde Funes samarbeidet nært med en av FMLNs veteraner, sosiologen Franzi Hati Hasbún ved UCA-universitetet. Hasbún hadde arbeidet på FMLNs diplomatiske front under borgerkrigen og hadde ry for å være mannen som hadde identifisert FMLNs første valgsuksess, den moderate Hector Silva, som var ordfører i San Salvador til sin død i 1997.

Med Funes som kandidat lyktes det FMLN i 2009 å vinne sitt første presidentvalg. Salvador Sánchez Cerén fra partiets ortodokse fløy ble visepresident. Funes' mentor Hasbún ble "minister for strategiske spørsmål", en ny og skreddersydd ministerpost.

Som president lanserte Funes en rekke velferdsinitiativer så som boligbygging i fattige kommuner, stipender til skoleungdom og pensjon til eldre. Tiltakene ble imidlertid bare moderat vellykkede på grunn av mangel på midler og manglende samarbeid mellom FMLN og ARENA i nasjonalforsamlingen.

Han forsøkte også å bekjempe landets høye kriminalitetet gjennom å støtte avtalen mellom de to store gjengene Mara Salvatrucha og Barrio 18, som den katolske kirke fremforhandlet i 2012. På den annen side fortsatte han forgjengernes «hard hånd»-politikk ved å gi militæret utvidede fullmakter. I 2013 raknet avtalen mellom gjengene og mordratene nådde gamle høyder.

Utenrikspolitisk gjenopptok El Salvador under Funes de diplomatiske relasjonene med Cuba og landet anerkjente Palestina. Samtidig holdt han landet utenfor den Venezuela-ledede alliansen av latinamerikanske stater (ALBA) og opprettholdt slik sitt ry som uavhengig av partiet.

Funes ble etterfulgt av sin visepresident Salvador Sánchez Cerén ved valgene i 2014.

I 2016 fikk Funes innvilget asyl for seg selv og sin familie i Nicaragua. Han var da under etterforskning for å ha urettmessig beriket seg selv og sin familie i sin tid som president og ble dømt for dette i lukket rett i 2017. Funes nektet å samarbeide med rettsvesenet da han oppfattet saken som politisk hevn (han hadde anklaget sin forgjengere for korrupsjon) og dro derfor til et land hvor FMLN hadde gode kontakter. I juni 2018 ble det sendt ut etterlysning gjennom Interpol.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg