Faktaboks

Daniel Ortega

Daniel Ortega Saavedra

Uttale
ortˈega saavˈedra
Født
11. november 1945, La Libertad
Daniel Ortega

Daniel Ortega har vært Nicaraguas president både på 1980-tallet og siden 2007. Her ved innsettelsen 10. januar 2012.

Ortega, Bishop, Castro
Daniel Ortega (til venstre) sammen med Maurice Bishop (i midten) og Fidel Castro (til høyre) under en 1. mai-feiring i Havanna, 1980.
Av /NTB.

Daniel Ortega Saavedra er en nicaraguansk offiser og politiker for sandinistpartiet. Han var Nicaraguas president fra 1985 til 1990 og senere siden 2007.

Opprørsleder og president

Under diktaturet til Anastasio Somoza var Ortega en av lederne for frigjøringskrigen til den sandinistiske frigjøringsfronten (Frente Sandinista de Liberación Nacional, FSLN), og satt flere år i politisk fangenskap. Etter et spektakulært attentat ledet av Dora Maria Tellez bel det gjort en avtale med Somozastyret som satt fri og ble flydd til Cuba. Etter revolusjonen var Ortega koordinator for den midlertidige regjeringen etter revolusjonen i årene 1979 til 1984, før han ble valgt til president ved valget i 1984. Ved presidentvalget i 1990 tapte Ortega for Violeta Chamorro.

Endret politikk

I 1995 ble det sandinistiske partiet splittet i to fraksjoner da en gruppering, Movimiento Renovador Sandinista (MRS), meldte seg ut og dannet et eget politisk parti. Partiet MRS fører en mer moderat og mer sosialdemokratisk politikk enn FSLN. Etter splittelsen ble politikken til det gjenværende partiet, der Ortega var leder, tilsynelatende enda mer fokusert på sine revolusjonære idealer.

På tross av sin venstreorienterte og revolusjonære retorikk var Ortega en av arkitektene bak den omstridte alliansen mellom FSLN og det liberale partiet PLC, som i praksis betydde et maktmonopol i nicaraguansk politikk.

Ortega deltok i alle presidentvalg etter sin avgang, og seiret i valget høsten 2006 etter en kursendring som blant annet innebar et mer kristeninspirert budskap og tettere bånd til Nicaraguas næringsliv samtidig som den revolusjonære anti-USA-retorikken ble tonet ned. Under valgkampen gikk Ortega bevisst inn for å bygge allianser med sine tidligere fiender, blant andre ble Jaime Morales Carazo, en tidligere leder for sandinistenes fiende Contras, valgt som Ortegas visepresident.

Politiske programmer

Etter maktovertakelsen i januar 2007 iverksatte Ortega en rekke tiltak for å redusere sult og fattigdom. Helsetjenester, utdanning, tilgang til kreditt og sosial sikkerhet ble gjort mer tilgjengelig for mange nicaraguanere, og det ble innført flere forskjellige former for statlig subsidiering. Dette har vært populære tiltak som har vært med å redusere fattigdom og økonomiske forskjeller i Nicaragua, samtidig som det har hjulpet Ortega med å styrke sin politisk støtte fra de fattigste i samfunnet.

Ortegas popularitet

Valgplakat for Daniel Ortega
Etter det politiske comebacket på 2000-tallet har Daniel Ortega lagt særlig vekt på sin kristne tro.

Ortega har tilsynelatende fått stadig større støtte blant folket og har fått flere stemmer ved hvert valg siden 2006, med 72 prosent oppslutning ved valget i 2016. Denne økende støtten er grunnet populære politiske tiltak, men har også valgtekniske årsaker. Det har vært endringer i Nicaraguas valglover i forkant av hvert valg siden 2001. Disse lovendringene har vært fordelaktige for Ortega, samtidig som det har blitt vanskeligere for opposisjonen å stille til valg og gjennomføre valgkamp. Ved presidentvalget i 2016 ble Ortegas antatt argeste motkandidat Eduardo Montealegre nektet å stille til valg.

Kritikk

Flere kritikere anklager Ortega for å gjøre Nicaragua stadig mer autoritært, og viser til at han har gitt mange av sine venner og familie viktige jobber i byråkrati og rettsvesen. Mange av Ortegas nærmeste har også fått sentrale politiske stillinger i landet, og særlig har Ortegas kone Rosario Murillo blitt en svært fremtredende person i nicaraguansk politikk og samfunnsliv. Murillo var regjeringas pressetalskvinne fra 2007 til 2016, og ble landets visepresident etter valget i 2016.

Protester og undertrykking

Mange nicaraguanere samlet seg i gatene kledt i blått og hvitt for å protestere mot Ortegas maktmisbruk
Fra protest i 2018.

I 2018 brøt det ut store protester i Nicaragua mot Ortegas styre. Det som startet med folkelige protester mot en folketrygdreform førte til voldelige trefninger mellom de protesterende og sandinistkontrollerte paramilitære grupper og politiet. Flere hundre demonstranter ble drept i disse trefningene og landet opplevde massemigrasjon som følge av undertrykkelsen av de politiske protestene. Ortegas regime blir stadig oftere fordømt av internasjonale observatører og menneskerettighetsgrupper og blant annet USA og EU innførte sanksjoner mot Ortega og hans nærmeste medarbeidere.

Ortega har på sin side konsolidert sin makt ved å endre lovene og institusjonene i landet for å gjøre det vanskeligere for politiske motstandere å konkurrere om makten. Han har også undertrykt ytringsfriheten og begrenset pressens frihet i landet. I februar 2022 ble det gjennomført parlamentsvalg i Nicaragua, men valget ble sterkt kritisert av både innenlandske og internasjonale observatører. Mange politiske motstandere ble fengslet eller tvunget i eksil før valget, og Ortega fikk igjen flertallet av stemmene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg