Francisco Flores Pérez

Faktaboks

Francisco Flores Pérez

Francisco Guillermo Flores Pérez

Uttale
flˈores pˈérez
Født
17. oktober 1959, Santa Ana
Død
30. januar 2016, San Salvador

Francisco Flores Pérez var president i El Salvador fra 1999 til 2004. Han representerte høyrepartiet ARENA.

Av /AP.

Artikkelstart

Francisco Flores Pérez var en salvadoransk politiker for høyrepartiet ARENA, som var El Salvadors president fra 1999 til 2004. Han førte en USA-vennlig politikk, og innførte amerikanske dollar som landets valuta. I 2014 ble han tiltalt for korrupsjon, og var under etterforskning da han døde i 2016.

Bakgrunn

Francisco Flores ble født i en velstående familie i Santa Ana i 1959 og studerte filosofi blant annet ved Amherst College i Massachusetts i USA. Han gikk inn i politikken og ble viseminister for planlegging i Alfredo Cristianis regjering i 1989, og deretter viseminister med ansvar for å følge opp fredsavtalen med FMLN i samme regjering. Som nyvalgt parlamentsmedlem for ARENA ble han utpekt som informasjonsminister i Armando Calderóns regjering. I 1997 ble han president i nasjonalforsamlingen og året etter utpekt av ARENA som presidentkandidat.

President

Som president fortsatte Flores forgjengernes nyliberale politikk, dog kanskje enda mer USA-vennlig. Etter jordskjelvet i 2001 ga USAs president George W. Bush en utvidet oppholdstillatelse for 250 000 flyktninger fra El Salvador, og i 2003 besluttet Flores å bistå USA i invasjonen av Irak. Som ledd i sin økonomiske politikk innførte han amerikanske dollar som landets valuta i 2001 og førte landet inn i det sentralamerikanske fellesmarkedet CAFTA i 2003.

Korrupsjonstiltale og død

I 2013 innledet El Salvadors påtalemyndighet etterforskning mot eks-president Flores ut fra mistanke om korrupt omgang med nødhjelpsmidler fra Taiwan etter jordskjelvet i 2001, samt i forbindelse med privatiseringen av landets elektrisitetsforsyning. Han benektet anklagene og gikk i dekning. Etter at Interpol ble koplet inn i saken meldte han seg for myndighetene, men døde av hjerneblødning på et fengselssykehus mens etterforskningen ennå pågikk, i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg