Francisco Flores Pérez

Faktaboks

Francisco Flores Pérez

Francisco Guillermo Flores Pérez

uttale:
flˈores pˈérez
født:
17. oktober 1959, Santa Ana
død:
30. januar 2016, San Salvador

Francisco Flores Pérez var president i El Salvador fra 1999 til 2004. Han representerte høyrepartiet ARENA.

Av /AP.

Francisco Flores Pérez var en salvadoransk politiker for høyrepartiet ARENA, som var El Salvadors president fra 1999 til 2004. Han førte en USA-vennlig politikk, og innførte amerikanske dollar som landets valuta. I 2014 ble han tiltalt for korrupsjon, og var under etterforskning da han døde i 2016.

Bakgrunn

Francisco Flores ble født i en velstående familie i Santa Ana i 1959 og studerte filosofi blant annet ved Amherst College i Massachusetts i USA. Han gikk inn i politikken og ble viseminister for planlegging i Alfredo Cristianis regjering i 1989, og deretter viseminister med ansvar for å følge opp fredsavtalen med FMLN i samme regjering. Som nyvalgt parlamentsmedlem for ARENA ble han utpekt som informasjonsminister i Armando Calderóns regjering. I 1997 ble han president i nasjonalforsamlingen og året etter utpekt av ARENA som presidentkandidat.

President

Som president fortsatte Flores forgjengernes nyliberale politikk, dog kanskje enda mer USA-vennlig. Etter jordskjelvet i 2001 ga USAs president George W. Bush en utvidet oppholdstillatelse for 250 000 flyktninger fra El Salvador, og i 2003 besluttet Flores å bistå USA i invasjonen av Irak. Som ledd i sin økonomiske politikk innførte han amerikanske dollar som landets valuta i 2001 og førte landet inn i det sentralamerikanske fellesmarkedet CAFTA i 2003.

Korrupsjonstiltale og død

I 2013 innledet El Salvadors påtalemyndighet etterforskning mot eks-president Flores ut fra mistanke om korrupt omgang med nødhjelpsmidler fra Taiwan etter jordskjelvet i 2001, samt i forbindelse med privatiseringen av landets elektrisitetsforsyning. Han benektet anklagene og gikk i dekning. Etter at Interpol ble koplet inn i saken meldte han seg for myndighetene, men døde av hjerneblødning på et fengselssykehus mens etterforskningen ennå pågikk, i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg