Salvador Sánchez Cerén

Faktaboks

Salvador Sánchez Cerén
Født
18. juni 1944

Med Salvador Sánchez Cerén kom også de ortodokse i FMLN til makten. Cerén kjempet selv under borgerkrigen på 1980-tallet, og her står han foran portrettet av erkebiskop Romero, som var krigens mest berømte offer. Portrettet henger i El Salvadors presidentpalass.

Artikkelstart

Salvador Sánchez Cerén er en salvadoransk politiker for venstrepartiet FMLN, som var El Salvadors president fra 2014 til 2019, og før det visepresident fra 2009. Sánchez Cerén var også blant lederne i FMLN under borgerkrigen i El Salvador på 1980- og 1990-tallet, som da var en allianse av venstreradikale geriljagrupper i landet.

Bakgrunn

Salvador Sánchez Cerén ble født i enkle kår i Quetzaltepeque i provinsen La Libertad i 1944. Han tok lærerutdanning, var politisk aktiv som student, og arbeidet som lærer på landsbygda i ti år. I 1965 var han med å stifte lærerlaget ANDES. I 1970 var han blant grunnleggerne av FPL, den første av de væpnede marxist-leninistiske gruppene som sammen med kommunistpartiet dannet FMNL i 1980.

I 1983, etter drapene på to av FPLs ledere i en intern strid i Nicaraguas hovedstad Managua, ble Sánchez Cerén FPLs øverste leder. Dermed ble han også en av kommandantene i FMLN som var med å forhandle fram fredsavtalen med El Salvadors regjering i 1991.

Partipolitisk karriere

Da FMLN ble til et politisk parti i 1992 beholdt Sánchez Cerén sin plass i organisasjonens ledelse og har siden vært regnet som en av de sterke menn i partiets ortodokse fløy. I 2000 ble han valgt inn i nasjonalforsamlingen og tok over som parlamentarisk leder i 2006 etter kommandant Shafick Handals død. I 2009 ble han visepresident og utdanningsminister under Mauricio Funes.

Salvador Sánchez Ceréns valgseier i 2014 var meget knapp (50,11 prosent mot 49,89 prosent). Som president fortsatte han sine forgjengeres «hard-hånd»-politikk mot gjengkriminaliteten, og slet, som dem, med en handlingslammet nasjonalforsamling delt på midten. Til forskjell fra sin forgjenger Funes har han holdt en lav profil i media.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg