Antonio Saca

Faktaboks

Antonio Saca
Elías Antonio Saca González
(Tony) Saca
Uttale
sˈaka gånsˈales
Født
9. mars 1965, Usulatán
Antonio Saca var president i El Salvador fra 2004 til 2009 for partiet ARENA. Han brøt senere ut, og etablerte partiet GANA. I 2018 begynte han soningen i en ti år lang korrupsjonsdom.
Av /AP.

Artikkelstart

Antonio Saca er en salvadoransk politiker som var president i El Salvador fra 2004 til 2009. Som president representerte han høyrepartiet ARENA, men stiftet senere det konservative GANA. I 2018 ble han dømt til ti års fengsel for korrupsjon.

Bakgrunn

Elías Antonio Saca González, i daglig tale Tony Saca, ble født i Usulután øst i landet i 1965. Han kommer fra en kristen palestinsk immigrantfamilie, men har siden blitt aktiv i en evangelisk kirke. Han studerte journalistikk ved det nasjonale universitetet (AES) og ble en kjent radio- og TV-reporter. Han startet radiostasjonen Radio Astral og ble deretter president i landets forening av radioeiere, såvel som i arbeidsgiverforeningen ANEP.

Politisk karriere og presidenttid

Saca ble medlem av ARENA i 1989, men var mer kjent som journalist enn politiker da han stilte til valg som ARENAs presidentkandidat i 2003. Som president fulgte han opp forgjengernes nyliberale og USA-vennlige politikk, samt prioriterte kriminalitetsbekjempelse.

Til forskjell fra forgjengerne, og i strid med partiets prinsipper, fortsatte han som president i ARENA samtidig som han tiltro som landets president. Han fortsatte fraksjonsvirksomheten i lokalvalgene i 2006 med å gi aktiv støtte til utvalgte ordførerkandidater.

Dannelsen av GANA

Etter ARENAs valgnederlag i 2009 ble han ekskludert av partiet, og dannet sammen med en utbrytergruppe et nytt, konservativt parti kalt Gran Alianza por la Unidad Nacional – GANA (som betyr «vinner» på spansk). Saca stilte som presidentkandidat for dette partiet i 2014, men fikk ikke mer enn 11 prosent av stemmene.

Korrupsjonsdom

I 2016 ble det tatt ut tiltale mot Saca for korrupsjon. I løpet av rettssaken tilsto han i bytte mot straffereduksjon. I retten forklarte eks-presidenten hvordan han hadde misbrukt statens regelverk for å ha kanalisert midler til egne forretninger og at dette var praksiser han hadde overtatt etter sin forgjenger. I 2018 begynte han soningen av en dom på ti års fengsel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg