Mara Salvatrucha (MS-13)

Mara Salvatrucha, eller MS-13, er et kriminelt gjengmiljø som opprinnelig ble grunnlagt i Los Angeles tidlig på 1980-tallet og som siden har spredt seg over store deler av USA og Mellom-Amerika.

«Mara» er mellomamerikansk spansk for «gjeng», «trucha» er slang for «skarp». «Salva» peker på at grunnleggerne var ungdom på flukt fra det borgerkrigsherjede El Salvador.

MS-13 begynte som forsvarere av salvadoransk ungdom mot meksikanske gjenger. Tallet 13 viser til man er i en type allianse med meksikansk mafia som gir beskyttelse mot at MS-13 leverer drapsmenn.

I USA er MS-13 og andre latinamerikanske gjenger som Barrio 18 tungt involvert i organisert kriminalitet som narkotika- og menneskehandel og prostitusjon. De har opparbeidet et rykte for usedvanlig brutalitet, er assosiert med djeveldyrkelse, og er kjent for sine tilsvarende bestialske tatoveringer.

Opprettelse

På 1990-tallet begynte USAs myndigheter å returnere fengslede latinamerikanske gjengmedlemmer til Mellom-Amerika hvor statene sto dårlig rustet til å hanskes med denne typen kriminalitet. I løpet av få år hadde MS-13 etablert seg som en svært voldelig mafia i El Salvador, Honduras og Guatemala. Det er anslått at MS-13, Barrio 18 og andre har rundt 60 000 medlemmer bare i El Salvador. Inntektsgrunnlaget er først og fremst utpressing og narkotikahandel.

Organisering

MS-13 er organisert i «klikker» (clicas) som kan ha 700 medlemmer under absolutt ledelse av en «ordstyrer» (palabrero). Nye medlemmer opptas ved å bli banket opp i 13 sekunder, da blir man en «homeboy». Livet for klikken er alt; for den dreper du eller blir drept. Klikkene er i sin tur i samordnet i «programmer» hvorigjennom man kan fordele oppdrag for eksempel for de meksikanske narkotikakartellene. Kvinner kan også være medlemmer av disse gjengene.

Kostnad for samfunnet

Flere av de opprinnelige grunnleggerne sitter i dag i fengsel i El Salvador. I 2012 meglet president Mauricio Funes og El Salvadors katolske kirke fram en våpenhvile mellom MS-13 og Barrio 18, men den varte bare et år.

Gjengkrigene koster det salvadoranske samfunnet beløp tilsvarende 11 prosent av nasjonalproduktet. I USA er MS-13 erklært som en «transnasjonal kriminell organisasjon» for å gi rettsapparatet muligheter til å straffe lederne økonomisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg