Mara Salvatrucha (MS-13)

Etter borgerkrigen har El Salvador vært herjet av gjengkriger, først og fremst mellom MS-13/Mara Salvatrucha og Barrio 18. Mange av gjengmedlemmene er tidligere migranter som har blitt kastet ut av USA for kriminalitet. Kampen mot gjengene har vært voldelig, og ført til overfylte fengsler – som her i Ciudad Barrios.
Av /New York Times.

Artikkelstart

Mara Salvatrucha, eller MS-13, er et kriminelt gjengmiljø som opprinnelig ble grunnlagt i Los Angeles tidlig på 1980-tallet og som siden har spredt seg over store deler av USA og Mellom-Amerika.

«Mara» er mellomamerikansk spansk for «gjeng», «trucha» er slang for «skarp». «Salva» peker på at grunnleggerne var ungdom på flukt fra det borgerkrigsherjede El Salvador.

MS-13 begynte som forsvarere av salvadoransk ungdom mot meksikanske gjenger. Tallet 13 viser til at man er i en type allianse med meksikansk mafia, som gir beskyttelse mot at MS-13 leverer drapsmenn.

I USA er MS-13 og andre latinamerikanske gjenger som Barrio 18 tungt involvert i organisert kriminalitet som narkotika- og menneskehandel og prostitusjon. De har opparbeidet et rykte for usedvanlig brutalitet, er assosiert med djeveldyrkelse, og er kjent for sine tilsvarende bestialske tatoveringer.

Opprettelse

På 1990-tallet begynte USAs myndigheter å returnere fengslede latinamerikanske gjengmedlemmer til Mellom-Amerika hvor statene sto dårlig rustet til å hanskes med denne typen kriminalitet. I løpet av få år hadde MS-13 etablert seg som en svært voldelig mafia i El Salvador, Honduras og Guatemala. Det er anslått at MS-13, Barrio 18 og andre har rundt 60 000 medlemmer bare i El Salvador. Inntektsgrunnlaget er først og fremst utpressing og narkotikahandel.

Organisering

MS-13 er organisert i «klikker» (clicas) som kan ha 700 medlemmer under absolutt ledelse av en «ordstyrer» (palabrero). Nye medlemmer opptas ved å bli banket opp i 13 sekunder, da blir man en «homeboy». Livet for klikken er alt; for den dreper du eller blir drept. Klikkene er i sin tur samordnet i «programmer» hvorigjennom man kan fordele oppdrag for eksempel for de meksikanske narkotikakartellene. Kvinner kan også være medlemmer av disse gjengene.

Kostnad for samfunnet

Flere av de opprinnelige grunnleggerne sitter i dag fengslet i El Salvador. I 2012 meglet president Mauricio Funes og El Salvadors katolske kirke fram en våpenhvile mellom MS-13 og Barrio 18, men den varte bare i ett år.

Gjengkrigene koster det salvadoranske samfunnet beløp tilsvarende elleve prosent av nasjonalproduktet. I USA er MS-13 erklært som en «transnasjonal kriminell organisasjon» for å gi rettsapparatet anledning til å straffe lederne økonomisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg