ECM Records

ECM-logoen er like minimalistisk som selskapets plateomslag.
Jan Garbarek på Molde International Jazz Festival i 1976
Jan Garbarek

Artikkelstart

ECM Records er et tysk plateselskap med sete i München, startet i 1969 av Karl Egger, Manfred Scheffner og Manfred Eicher, der sistnevnte fortsatt er drivkraften.

Faktaboks

Også kjent som
forkortelse for engelsk Editions of Contemporary Music

ECM er anerkjent verden over som en av de sentrale utgiverne av moderne jazz samt tidligmusikk, klassisk musikk, vokalbasert musikk, samtidsmusikk, verdensmusikk og filmmusikk. Selskapets utgivelser er ofte blitt berømmet og iblant kritisert for sin fremragende, men spesielle lydkvalitet. Mange av innspillingene er gjort i Oslo med Jan Erik Kongshaug som lydtekniker.

ECM og Norge

ECM ga i 1971 ut selskapets første norske innspilling, Afric Pepperbird med Jan Garbarek Quartet, og siden har selskapet hatt stor betydning for spredningen av norsk jazz internasjonalt.

Garbarek har gitt ut 25 album i eget navn på selskapet samt deltatt på en stor mengde innspillinger med andre bandledere. I tillegg kommer en rekke utgivelser med blant annet Arild Andersen, Jon Christensen, Karin Krog, Terje Rypdal, Jon Balke, Sidsel Endresen, Ketil Bjørnstad, Nils Petter Molvær, Trygve Seim, Christian Wallumrød, Jacob Young, Frode Haltli, Tord Gustavsen og Mette Henriette.

ECM rundet i 2007 tusen utgivelser. Den amerikanske pianisten Keith Jarrett har gitt ut over 50 album på ECM.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg