Karel Ančerl

Faktaboks

Karel Ančerl
Uttale
ˈantʃərl
Født
11. april 1908, Tučapy, Tsjekkia (dav. Østerrike-Ungarn)
Død
3. juli 1973, Toronto, Canada

Karel Ančerl, tsjekkisk dirigent, en av 1900-tallets betydeligste, huskes særlig for sin tid som sjefdirigent for Tsjekkisk Filharmonisk Orkester.

Ančerl studerte blant annet fiolin, komposisjon og direksjon ved Musikkonservatoriet i Praha 1925–1929, og drev videre studier i dirigering med Hermann Scherchen i Strasbourg og Václav Talich i Praha. Han var 1931–1933 engasjert av Jan Werich og Jíři Voskovec som musikksjef ved Det frigjorte teater i Praha, og var dirigent ved den statlige kringkastingen 1933–1939.

Ančerl var jøde, og etter Nazi-Tysklands invasjon av Tsjekkoslovakia ble han sammen med sin kone og lille sønn sendt til utryddelsesleiren Auschwitz. Han overlevde som den eneste av de tre.

I de første etterkrigsårene dirigerte Ančerl ved kringkastingen i Praha og hadde dirigentelever ved Musikkonservatoriet. I 1950 overtok han stillingen som sjefdirigent for Tsjekkisk Filharmonisk Orkester. I sin 18 år lange sjefstid sørget han for at orkesteret både forvaltet og fornyet tradisjonen fra Václav Talich. Han ble et internasjonalt navn gjennom en rekke bemerkede plateinnspillinger og som gjestedirigent ved blant annet London Philharmonic Orchestra, Concertgebouworkesteret i Amsterdam og Wiener Symphoniker.

Da Sovjetunionen invaderte Tsjekkoslovakia i 1968, utvandret Ančerl til Canada. Her ledet han Toronto Symfoniorkester frem til sin død i 1973.

Mange innspillinger på det tsjekkiske plateselskapet Supraphon dokumenterer det gode samarbeidet mellom Ančerl og Tsjekkisk Filharmonisk Orkester. Musiseringen har en detaljert og levende dynamikk, en markant frasering og friske, upolerte klangfarger som til sammen gir et unikt inntrykk av spontanitet.

Blant Ančerls elever er Martin Turnovský, musikksjef ved Den Norske Opera & Ballett 1975–1980.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg