Nikolaus Harnoncourt

Faktaboks

Nikolaus Harnoncourt
Uttale
arnɔkˈur
Født
6. desember 1929, Berlin, Tyskland
Død
5. mars 2016, St. Georgen im Attergau, Østerrike

Artikkelstart

Nikolaus Harnoncourt var en østerriksk dirigent, gambist og cellist, en av sin generasjons ledende dirigenter.

Harnoncourt ble en sentral personlighet innenfor orienteringen fra 1950-årene mot en mer forskningsbasert og historisk informert oppføringspraksis for musikk fra 1600- og 1700-tallet. Han stiftet i 1953 barokkensemblet Concentus Musicus Wien.

Bakgrunn og utdannelse

Harnoncourt vokste opp i Graz. Familien hadde adelig bakgrunn. Faren, som var ingeniør, hadde grevetittel og moren var tippoldebarn av keiser Leopold 2.

Harnoncourt studerte cello og gambe ved Musikkakademiet i Wien. Hans cellolærer var Emanuel Brabec. Fiolinisten Eduard Melkus og organisten Josef Mertin inspirerte ham til å bli interessert i tidligmusikk.

Dirigent

Harnoncourt ble i 1952 ansatt som cellist i Wiener Symphoniker, som den gangen hadde Herbert von Karajan som sjefdirigent. Han beholdt stillingen til 1969.

I 1953 stiftet han barokkensemblet Concentus Musicus Wien sammen med sin kone, fiolinisten Alice Harnoncourt (f. 1930). Alice ble konsertmester for ensemblet, en stilling hun beholdt til 1983, og musikerne var medlemmer av Wiener Symphoniker. Formålet var å fremføre barokkmusikk på eldre instrumenter (eller kopier av slike) etter studier av barokkens praksis.

Ensemblet drev utelukkende med studier de første fire årene, før de i 1957 holdt sin første konsert. Denne kunnskapen og en fremragende teknisk beherskelse av de gamle instrumenttypene ga Harnoncourt og ensemblet en sentral posisjon i formidlingen av komponister som Claudio Monteverdi og Johann Sebastian Bach. De ble snart en inspirator for tilsvarende miljøer over hele verden.

I 1962 lanserte de sin første innspilling, for det tyske selskapet Telefunken (senere under navnet Teldec). Denne ble fulgt av en rekke bemerkede innspillinger av barokkmusikk.

Concentus Musicus Wien gjennomførte sin første USA-turne i 1966. I 1969 sluttet Harnoncourt i Wiener Symphoniker for å bli dirigent og fra 1972 underviste han ved Mozarteum i Salzburg.

Som dirigent utvidet Harnoncourt sitt repertoar, som etter hvert fikk et spenn fra renessansemusikk via wienerklassisismen, til 1800-tallets komponister som Jacques Offenbach, Johann Strauss og Giuseppe Verdi. Han ble en ettertraktet gjestedirigent ved de ledende symfoniorkestrene, blant annet Wiener Philharmoniker og Concertgebouw-Orkesteret. Han dirigerte opera ved Wiener Staatsoper og operaen i Zürich.

I 1992 gjestet han Festspillene i Salzburg for første gang. Han ledet Nyttårskonserten i Wien i 2001 og 2003. Harnoncourt mottok en rekke priser, blant annet den danske Léonie Sonnings musikkpris i 1993.

Harnoncourt annonserte i desember 2015, 86 år gammel, at han trakk seg tilbake fra dirigentgjerningen på grunn av høy alder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg