Philippe Herreweghe

Faktaboks

Philippe Herreweghe
Født
2. mai 1947, Gent, Belgia

Foto fra 2015.

Av /Collegium Vocale Gent.

Artikkelstart

Philippe Herreweghe er en belgisk dirigent, som siden 1970 er en av de sentrale personlighetene innenfor tidligmusikk og berømt som tolker av musikken til Johann Sebastian Bach.

Bakgrunn og utdannelse

Herreweghe er født og oppvokst i Gent. I oppveksten fikk han pianoleksjoner av sin mor og senere som student ved universitetet i Gent av pianisten Marcel Gazelle.

Herreweghe studerte først psykiatri, men brukte mer og mer tid på vokalgruppen Collegium Vocale Gent, som han etablerte i 1970 sammen med medstudenter og som han har fortsatt å lede gjennom hele karrieren.

Karriere

Herreweghes arbeid med Collegium Vocale Gent var på et høyt nivå og ble snart lagt merke til. Han tolket barokkverkene på en frisk og direkte måte, med raske tempi og klare linjer. Av dirigenten Nikolaus Harnoncourt og cembalisten Gustav Leonhardt ble han rekruttert til det store forsknings- og innspillingsprosjektet med Johann Sebastian Bachs kantater som disse ledet.

Herreweghe vant raskt et renommé innenfor det voksende feltet som ble kalt autentisk fremførelsespraksis. Han flyttet til Paris og etablerte i 1977 La Chapelle Royale, som består av et kor og og et ensemble som spiller på originalinstrumenter. Med dette ensemblet har han gjestet festivaler og gjorde kritikerroste innspillinger.

I 1991 ble han invitert av ledelsen ved Théâtre des Champs-Élysées i Paris til å opprette et ensemble der. Resultatet ble Orchestre des Champs-Élysées, som gjennom sine mange gjestespilll ble anerkjent for sine friske fremførelser av musikk fra 1800-tallet.

Herreweghe dirigerte Stavanger Symfoniorkester første gang i 1998 og ble sjefdirigent med ansvar for tidligmusikk i 2000–2004 etter Franz Brüggen. Med fem-seks konsertprogrammer hver sesong ble han en viktig del av byens musikkliv, med et repertoar som omfattet både 1700-tallets og 1800-tallets musikk.

Dirigentstil

Fremførelser av tidligmusikk har kunnet tendere mot det eksperimentelle, med røff klang og svært raske tempi, men Herreweghe har vært ansett som en dirigent som med mer moderate midler har hentet frem et større spekter av klanger og en større følelsestyngde i musikken.

Innspillinger

Herreweghe har ledet et store antall plateinnspillinger på det franske selskapet Harmonia Mundi, til og begynne med hovedsakelig av musikk fra renessanse og barokk, ikke minst pasjoner, messer og kantater av Johann Sebastian Bach.

Herreweghe har også ledet bemerkede innspillinger av et bredere repertoar som innbefattet wienerklassisisme og romantikk, blant annet musikk av Hector Berlioz, Anton Bruckner, Johannes Brahms og Gabriel Fauré.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg