Maine, (navnet er muligens en oppkalling av den franske provinsen Maine; kan også være brukt i betydningen mainland, 'fastland', i motsetning til øyene utenfor kysten), forkortet ME eller Me. (The Pine Tree State, 'Furutrestaten', sikter til treet i delstatens segl), delstat i USA, New England, lengst i nordøst, mellom Atlanterhavet og Canada; 91 646 km2 med ca. 1 328 000 innb. (2011). Hovedstad: Augusta. Delstaten ble atskilt fra Massachusetts i 1820 som delstat nr. 23, som en del av Missouri Compromise.

Maine tilhører det appalachiske høyland. Landskapet er preget av å ha vært nediset, med avrundede fjellstrøk (Mount Katahdin, 1606 moh.) med brede daler imellom, mange sjøer og myrer og en utpreget fjord- og skjærgårdskyst. Klimaet er temperert med kalde vintrer og milde somrer. I Portland er middeltemperaturen for januar −6 °C, for juli 20 °C. Nedbørmengden er omkring 1000–1200 mm i året. 85 % av landet er skogkledd (bare 6 % dyrket mark), mest barskog, men iblandet løvtrær, som dominerer i kystsonen.

Delstaten ble til størstedelen kolonisert av engelske og skotsk-irske protestanter, og deres etterkommere utgjør fortsatt et stort flertall av befolkningen. Etterkommere av franskmenn (acadians), som opprinnelig innvandret fra Québec, er en annen viktig etnisk gruppe. Ikke-hvite utgjør under 3 % av folketallet. Over halvparten (60 %, 2000) av befolkningen bor på landsbygda, og bare 3 byer har over 25 000 innb. Størst er Portland med 516 800 innb. (2010). Hovedstaden Augusta har 19 136 innb. (2010). Over halvparten av delstatens befolkning bor på den smale kyststripen fra Augusta i nord til grensen mot New Hampshire i sør.

Maines økonomi er i stor grad basert på delstatens egne naturressurser. Jordbruket domineres av potetdyrkingen, som er større enn i noen annen delstat i USA. Det fremste potetdistriktet er Aroostook Valley nær grensen mot Canada. Andre viktige produkter er epler og blåbær samt meieriprodukter. Fisket har ganske stor betydning. Det fanges særlig hummer, skjell, småsild og hyse. Portland er en viktig fiskehavn. Papirindustrien er den fremste industrigrenen, dernest tre-, sko- og tekstilvarer. Turisttrafikken er en god inntektskilde. Statsuniversitetet, med avdelinger i blant annet Augusta, Orono og Portland, er den viktigste institusjonen for høyere utdanning. The State House i Augusta er tegnet av Charles Bulfinch.

Kysten av Maine ble utforsket av Giovanni Caboto (John Cabot) 1498–99. De første koloniseringsforsøk ble gjort 1604 ved Croix River av franskmenn, 1607 ved Kennebec River av briter. Maine kom 1691 under Massachusetts, og ble 1820 opptatt i unionen som den 23. stat. Grensen mot Canada ble fastlagt ved avtale med Storbritannia 1842. Maine sender 2 senatorer og 2 representanter til Kongressen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.