Faktaboks

Uttale
mein

Plassering av delstaten Maine, helt i nordøst av USA

/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Maine er en delstat helt nordøst i USA, i New England, som grenser mot New Hampshire i vest, Canada i nordøst og nordvest (New Brunswick og Quebec), og mot Atlanterhavet i sørøst. Maine forkortes ME eller Me.

Delstaten har et areal på 91 646 km2 med 1 362 359 innbyggere (US Census, 2020). Hovedstaden er Augusta. Maine ble atskilt fra Massachusetts i 1820 og opptatt som unionens 23. delstat, som en del av Missouri-kompromisset.

Navnet er muligens en oppkalling av den franske provinsen Maine, men kan også være brukt i betydningen mainland, 'fastland', i motsetning til øyene utenfor kysten. Maine er også kjent som The Pine Tree State, 'Furutrestaten', etter treet i delstatens segl.

Natur og klima

Mount Katahdin er det høyeste fjellet i Maine.

.
Lisens: CC BY 2.0

Maine tilhører det appalachiske høylandet. Landskapet er preget av å ha vært nediset, med avrundede fjellstrøk (Mount Katahdin, 1606 moh.) med brede daler imellom, mange sjøer og myrer og en utpreget fjord- og skjærgårdskyst.

Klimaet er temperert med kalde vintrer og milde somrer. I Portland er middeltemperaturen for januar −6 °C, for juli 20 °C. Nedbørmengden er omkring 1000–1200 mm i året. 85 prosent av delstaten er skogkledd (bare 6 prosent er dyrket mark), mest barskog, men iblandet løvtrær, som dominerer i kystsonen.

Befolkning

Delstaten ble til størstedelen kolonisert av engelske og skotsk-irske protestanter, og deres etterkommere utgjør fortsatt et stort flertall av befolkningen. Etterkommere av franskmenn (acadians) som opprinnelig innvandret fra Québec, er en annen viktig etnisk gruppe. Av befolkningen regnes 94,4 prosent som hvite, og bare 1,7 prosent som svarte (US Census, 2020). Til den hvite delen av befolkningen regnes med 1,8 prosent hispanic og latino. 1,3 prosent regnes som asiatisk.

Bare 38,7 prosent av befolkningen bodde i 2010 i urbaniserte eller bymessige strøk, og bare fire byer har over 25 000 innbyggere. Størst er Portland med 68 408 innbyggere. Hovedstaden Augusta har 18 899 innbyggere (US Census, 2020) og er med det kun den 10. største byen i Maine. Over halvparten av delstatens befolkning bor på den smale kyststripen fra Augusta i nord til grensen mot New Hampshire i sør.

Maine sender to senatorer og to representanter til kongressen i Washington D.C.

Næringsliv

Maines økonomi er i stor grad basert på delstatens egne naturressurser. Jordbruket domineres av potetdyrking, som er større enn i noen annen delstat i USA. Det fremste potetdistriktet er Aroostook Valley nær grensen mot Canada. Andre viktige produkter er epler og blåbær samt meieriprodukter. Fisket har ganske stor betydning. Det fanges særlig hummer, skjell, småsild og hyse. Portland er en viktig fiskehavn. Papirindustrien er den fremste industrigrenen, dernest tre-, sko- og tekstilvarer. For øvrig er turisttrafikken en god inntektskilde.

Statsuniversitetet, med avdelinger i blant annet Augusta, Orono og Portland, er den viktigste institusjonen for høyere utdanning.

Maine stod i 2021 for 0,32 prosent av USAs samlede bruttonasjonalprodukt. Det er åttende minst av statene i USA.

Mars 2022 var den sesongjusterte arbeidsledigheten i Maine på 3,6 prosent, mot 3,8 prosent på landsbasis. Dette var en nedgang fra 4,8 prosent året før og toppnoteringen på 9,2 prosent i mai 2020 (Bureau of Labor Statistics, 2022).

Historie

Maine State House ble tegnet av den anerkjente arkitekten Charles Bulfinch og ferdigstilt i 1832 – et år etter at Augusta ble hovedstad i Maine.

.
Lisens: CC BY 2.0

De første menneskene slo seg ned i området som i dag er kjent som Maine for rundt 5000 år siden. Det er fremmet teorier om at vikinger utforsket området, men dette er ikke blitt bevist. De navngitte amerikanske urfolkene man kjenner fra de siste århundrene er i hovedsak knyttet til språkgruppen algonkin. Det finnes i dag etterkommere etter seks urfolk og stammer i Maine. De to største av dem er Passamaquoddy og Penobscot, med henholdsvis kun 1500 og 1200 innbyggere som bor på to reservater.

Kysten av Maine ble utforsket av Giovanni Caboto i perioden 1498–1499. De første koloniseringsforsøkene ble gjort av franskmenn i 1604 ved Croix River, i 1607 av briter ved Kennebec River. Maine kom i 1691 under Massachusetts, og ble opptatt som unionens 23. delstat i 1820. Grensen mot Canada ble fastlagt ved avtale med Storbritannia i 1842.

Maine State House i Augusta – sete for delstatsregjeringen – er tegnet av Charles Bulfinch.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg