Faktaboks

Portland
Uttale
pˈå:tlənd
Portland
.
Lisens: CC BY 2.0
Populært turistmål ved innseiling til byen.

Fyrtårnet i Portland

Populært turistmål ved innseiling til byen.
Lisens: CC BY SA 3.0

Portland er den største byen i delstaten Maine i USA med 66 882 innbyggere (U.S. Census, 2017) som sammen med mindre byer og forsteder danner en byregion (metropolitan area) med omkring 523 000 innbyggere, mer enn en tredjedel av Maines befolkning.

Portland, som for en stor del er beliggende på en halvøy med utsikt over Casco Bay sørvest i Maine, er det økonomiske og kulturelle sentrumet i delstaten. Utenfor byen ligger Portland International Jetport. Navnet har byen fått etter øya Portland i England.

Økonomi og kultur

Portland har den største havnen i Maine. I senere tiår har den lokale økonomien med blant annet fiskeri, jordbruk og fabrikkprodukter gått over til en mer tjenestebasert økonomi. Flest er sysselsatt innen handel, finans, forsikring, forskning, undervisning, helsetjenester, hotelldrift og produksjon av næringsmidler. Turisme, spesielt i sentrum med Arts District (blant annet kunstgallerier, museer) og den gamle havnen, er betydelig.

Fyrtårnet Portland Head Light Lighthouse, oppført 1791, er et av USAs eldste. Andre attraksjoner er blant annet katedralen fra 1854, Wadsworth-Longfellow House og øyene i Casco Bay. Byen har mange parker. Portland har 3 universiteter samt Maine College of Art.

Befolkning

Byens befolkning har steget langsomt siden siste århundreskifte. Mye av denne økningen har foregått i byens sørlige og vestlige utkanter. Over 85 prosent av befolkningen er hvite og cirka 7 prosent er afroamerikanere.

Historie

Urbefolkningen som opprinnelig bodde i området kalte Portland-halvøya 'Machigonne' som betyr 'Store Hals'. Halvøya fikk sin første bebyggelse som fiske- og handelslandsbyen Casco i 1632. Massachusetts Bay Company overtok Casco Bay i 1658 og byens navn ble endret til Falmouth. Den ble ødelagt i 1676 av Abenaki-urfolket, men ble gjenoppbygd. Franskmenn og allierte urfolk ødela mye av byen i 1690.

Falmouth ble brent av britene i 1775 under den amerikanske uavhengighetskrigen. I 1776 etter etablerte borgerne i Falmouth en separat by i Falmouth Neck og et havneområde ble utbygd. Byen fikk navnet Portland og bystatus samme år.

Byen ble delstatshovedstad i Maine i 1820 og var det frem til 1832, da hovedstaden ble flyttet til Augusta. Med fullføring av en jernbane til Montreal i Canada i 1853 ble Portland den viktigste isfrie vinterhavn for kanadisk eksport. I 1863 var slaget om Portland havn en av den amerikanske amerikanske borgerkrigens nordligste trefninger. Under 4. juli-feiringen ble mye av Portland ødelagt av brann. Den gjenoppbygde byen fikk bygninger av stein og mur.

Portland ble endepunkt for flere jernbaner. De ble sammenslått til Portland Terminal Company i 1911. I 1923 ble den kanadiske eksporttrafikken omdirigert til Halifax og en nedgangstid satte inn i Portland.

Etablering av et butikksenter i forstaden South Portland på 1970-tallet førte til økonomisk nedgang i Portlands sentrumsområder. Utviklingen snudde da byens historiske havn ble revitalisert av butikker og turisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg