Lope de Vega

Faktaboks

Uttale
bˈega
Lope de Vega

Félix Lope de Vega y Carpio

Født
25. november 1562
Død
27. august 1635
Fødested
Madrid
Dødssted
Madrid

Lope de Vega

Lope de Vega av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Lope de Vega, spansk forfatter og dramatiker. Han fornyet den dramatiske sjangeren og skapte den spanske Comedia, det spanske nasjonale teater. Av hans enormt omfattende produksjon er rundt 400 dramaer bevart. Han regnes også som en av den spanske gullalderens fremste lyrikere.

Både som profan og religiøs lyriker utmerket han seg innen folkevisestilen og sonetten, og ved siden av Luis de León, Juan de la Cruz, Góngora og Quevedo regnes han blant Spanias fremste gullalderdiktere. Blant prosaverkene bør særlig nevnes den selvbiografiske romanen La Dorotea (1632), i dialogform. Hans mange kjærlighetshistorier er nedfelt både i hans egen lyrikk og i samtidas litterære polemikk. Også etter at han i 1614 ble viet til prest, pådro han seg samtidens kritikk på grunn av sine erotiske forbindelser.

Lope de Vega var den egentlige skaper av «Comedia», som kombinerer det komiske og det tragiske, og bryter med det tradisjonelle kravet om enhet i handling, tid og sted. Han ga det nasjonale spanske teater form og retning.

Det er bevart ca. 50 religiøse enaktere (autos sacramentales) og omkring 400 «comedias» i Lope de Vegas navn. Hans beste dramaer henter vanligvis emne fra gamle krøniker, sagn eller romanser over Spanias historie, for eksempel El mejor alcalde, el rey, Peribáñez y el comendador de Ocaña, Fuenteovejuna (norsk oversettelse Historia om ein landsby, 1997), El caballero de Olmedo (norsk oversettelse Ridderen fra Olmedo, 2001) og La estrella de Sevilla, som muligens ikke er av Vega. Ellers kan nevnes komedier som El perro del hortelano, La dama boba og El villano en su rincón. El castigo sin venganza er et typisk spansk æresdrama, bygd over en novelle av Bandello.

Selv om mange av Vegas skuespill har et altfor melodramatisk handlingsforløp, er de likevel som oftest båret av en fin lyrisk tone.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg