Francisco de Quevedo

Faktaboks

Francisco de Quevedo
  • Francisco de Quevedo y Villegas
  • Francisco Gómez de Quevedo y Villegas
  • Francisco Gómez de Quevedo y Santibáñez Villegas
uttale:
keβˈeðå
født:
17. september 1580, Madrid, Spania
død:
8. september 1645
Villanueva de los Infantes, Spania
Portrettet ble malt til El libro de descripción de verdaderos retratos, ilustres y memorables varones (Beskrivelser av sanne portretter over berømte og minneverdige menn), Sevilla, 1599.
Av .
Lisens: Public domain

Francisco de Quevedo var en spansk forfatter og politiker. Quevedo er den fremste representant for conceptismen i Spania, og er en språkets mester. Han er også kjent for pikareskromanen El buscón

Bakgrunn

Quevedo gikk på jesuittskole og studerte mellom 1596 og 1606 ved universitetene i Alcalá de Henares og senere i Villadolid, hvor han ble kjent som en dyktig poet.

Hans berømte pikareske roman Historia de la vida del buscón llamado don Pablos, exemplo de vagamundos y espejo de tacaños, vanligvis omtalt som El buscón, ble muligens skrevet alt før 1605, men utkom først i 1626. Den er preget av dyp misantropi og bitende sarkasme, men inneholder også en fin skildring av en pícaros' sjelelige utvikling. Til hans fremste prosaverker hører også Sueños y discursos de verdades, skrevet 1606–22, en rekke «visjoner» der forfatteren hudfletter de forskjellige stender, yrker og mennesketyper.

Quevedo regnes blant de fremste spanske lyrikere på 1600-tallet ved siden av Góngora og Lope de Vega. Hans første dikt var etterligninger eller parodier av Luis de Góngoras dikt, og Góngora oppdaget raskt hvordan Quevedo undergravde hans rykte og fikk berømmelse på hans bekostning. Góngora utga en serie dikt som motangrep og Quevedo svarte ham, noe som var begynnelsen på en rivalisering som aldri tok slutt. I La culta latiniparla (1629) og Aguja de navegar cultos (1631) harselerer han over gongorismen.

Hans produksjon for øvrig består for en stor del av teologiske, filosofiske og politiske skrifter.

Les mer i store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg