.

Guldborgsund kommune ligger på Falster og Østlolland i Region Sjælland i Danmark. Kommunen hadde 60 310 innbyggere i 2022 og har et areal på 903,4 kvadratkilometer.

Kommunen oppsto ved sammenslåing av kommunene Nykøbing Falster, Nysted, Nørre Alslev, Sakskøbing, Stubbekøbing og Sydfalster ved kommunereformen i 2007. Det høyeste punktet i kommunen er Bavnehøj ved Nørre Vedby, 44 meter over havet. Falsterdelen av kommunen preges av å være et bakkete morenelandskap etter siste istid, mens Lollanddelen er en moreneflate.

Kommunen har navn etter sundet Guldborgsund mellom øyene Falster og Lolland, fra Smålandsfarvandet til Østersjøen. Sundet er 35 kilometer langt. Guldborgsund krysses av Frederik 9.s bro (295 meter, åpnet 1963), Guldborgbroen (180 meter, åpnet 1934) og Guldborgstunnelen (åpnet 2007). I sundet ligger de to ubebodde Barholmene.

Kommunens største byer etter folketall i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Nykøbing Falster (16 911)
  • Sakskøbing (4595)
  • Sundby (3065)
  • Nørre Alslev (2379)
  • Stubbekøbing (2268)

Nykøbing Falster

Nykøbing Falster er administrasjonssenter i Gulborgsund kommune. Byen oppsto på begynnelsen av 1200-tallet i tilknytning til Nykøbing slott. Bykjernen er fra middelalderen, da byen hadde et fransiskanerkloster. Nykøbing kirke eller Klosterkirken er oppført som en del av klosteret. Byens sukkerfabrikk er én av nå tre gjenværende sukkerfabrikker i Danmark. Her ligger det eksperimenterende museum Middelaldercentret som også er byens største turistatraksjon. Det gamle vanntårnet ble bygget i 1908, er 43 m høyt og ble fra 1994 kafe, kunstgalleri og utsiktspunkt. Nykøbing Falster har broforbindelse til forstaden Sundby på Lolland.

Sakskøbing

Sakskøbing var omtalt som kjøpstad omkring 1240. Den har alltid vært et handels- og servicesenter med havn og bysenter omkring den smale Sakskøbing Fjord. Næringslivet består hovedsakelig av mange små industribedreifter. Byens «ansikt» – en påmalt smiley – på byens 33 meter høye vanntårn «Saxine» ble utført i 1982 etter en idé av arkitekt Flemming Skude.

Stubbekøbing

Stubbekøbing oppsto på 1100-tallet som et fiskerleie, og blomstret opp på grunn av det store sildefiskeriet i Østersjøen. Stubbekøbing var en viktig handelsby i middelalderen, og fikk byrettigheter fra 1354. Stubbekøbing kirke ble oppført på 1170-tallet, er Falsters eldste, og har mange kalkmalerier fra perioden 1250 til 1521. Byen har sommerferge til Bogø.

Nørre Alslev

Nørre Alslev har variert industri som blant annet er underleverandør til medisinalindustrien. Motorvei og jernbane fører til København, dit mange pendler. Nørre Alslev kirke er fra omkring 1300 med kalkmalerier fra ulike perioder.

Nysted

Nysted vokste frem omkring Ålholm slott som ble anlagt på 1100-tallet. Tallrike gamle hus utgjør et fotogent gatebilde. Danmarks første bussrute ble opprettet i 1903 mellom Nysted og Nykøbing Falster, men selskapet gikk konkurs og ruten ble innstilt i 1906. Byen har et veteranbilmuseum og en modelljernbane. Nysted Havmøllepark fra 2003 med 72 møller på Rødand i Østersjøen var verdens største vindkraftanlegg da det ble oppført i 2003.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg