Lincoln (by i Nebraska, USA)

Regjeringsbygningen i Lincoln er tegnet av Bertram Grosvenor Goodhue og har mange vakre detaljer.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Lincoln er nest største by og delstatshovedstad i Nebraska i USA, og ligger 80 kilometer sørvest for delstatens største by, Omaha. Lincoln har 284 736 innbyggere, og danner en større byregion (metropolitan area) med 331 519 innbyggere (U.S. Census, 2017).

Faktaboks

Uttale
lˈiŋkən

Næringsliv og kultur

Byen er kommunikasjons- og handelssenter for et stort jordbruksområde og har møller, kornsiloer, slakterier og sementvarefabrikker, oljeraffineri og farmasøytisk og annen industri. Finans, forsikring, undervisning, en voksende høyteknologisektor og helsetjenester sysselsetter mange.

Lincoln er sete for University of Nebraska, grunnlagt i 1869, og for Nebraska Wesleyan University, grunnlagt i 1887.

Det er flere museer og kunstgallerier. Haymarket Farmers' Market foregår årlig fra mai til oktober i byens Historic Haymarket-distrikt.

Historie

Før de europeiske nybyggernes ankomst jaktet flere urfolksgrupper blant annet på bisonprærien i området. Byen ble grunnlagt som Lancaster i 1856 før den i 1867 ble oppkalt etter Abraham Lincoln. I 1890-årene var byen knutepunkt for 19 jernbanelinjer. På begynnelsen av 1900-tallet var byens politiske liv dominert av William Jennings Bryan, som bodde her i årene 1887–1921. Her publiserte han sin avis, The Commoner.

110 meter høye Nebraska State Capitol, nest høyeste bygning for lovgivende forsamlinger i USA, ble fullført i 1932. Etter 1970 har byen hatt en stor innvandring av flyktninger fra Afrika (Sudan) og Asia (Vietnam, Irak, Myanmar).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg